Jídlo pro děti bude zdravější, 'éčka' už mizí

Většina výrobců potravin začíná nahrazovat umělé přísady a barviva těmi přírodními, zákazníci jim totiž budou dávat přednost.

Už zanedlouho se na obalech dětských potravin a léků dočteme, že mohou způsobovat hyperaktivitu a mít negativní vliv na pozornost dětí. Evropská unie totiž schválila nařízení, které chce omezit používání nebezpečných barviv a aromat, takzvaných „éček“.

Konkrétně se jedná o šestici umělých přísad E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129. Ty musí výrobci z potravin buď úplně odstranit, anebo na obal uvést upozornění o jejich obsahu i nebezpečných účincích, a to nejpozději do 20. července příštího roku.

Tento návrh přitom EU schválila už loni v létě, ale kvůli protestům firem účinky těchto látek musela ještě přezkoumat. „Komise ovšem zjistila tentýž výsledek a nařízení bylo v prosinci loňského roku definitivně přijato,“ potvrzuje mluvčí zastoupení Evropské komise v České republice Martin Stašek. Firmy tak mají osmnáct měsíců na to, aby mu své produkty podřídily.

Deník již před časem informoval o tom, které potraviny s nebezpečnými „éčky“ nabízí český trh. Patří sem například některé bonbony Haribo, gumoví Jojo medvídci, ale také dětský nápoj Relax Figo. Zmíněné umělé přísady se však nevyhýbají ani lékům. Například Brufen Sirup od firmy Abbott obsahuje E 110, jahodoví Marťánci, které vyrábí Walmark, v sobě mají E 122, pomerančoví zase E 110.

"Éčka" kazí zisky

Většina výrobců, kteří tyto látky používají, je však raději nahradí těmi nezávadnými. „Umělá barviva do července příštího roku odstraníme a místo nich začneme používat jen ta přírodní,“ říká Martin Walter, ředitel vnějších vztahů společnosti Nestlé Česko, která vyrábí například gumové bonbony Jojo. V posledních měsících tady přitom vytvořili také řadu Jojo z přírody nebo Lentilky bez umělých barviv.

Stejný postup volí i výrobce zmíněných Marťánků. „Potravinářská barviva nyní nahrazujeme přírodními a už na konci jara uvedeme na trh inovaci Marťánků s komplexem Imunaktiv,“ prozradila Deníku personální ředitelka firmy Walmark Ilona Urbanová. Přírodní barviva však jsou už teď v řadě Marťánci Prebio, kterou Walmark představil tuto sezonu.

To, že se výrobci snaží vyhnout nelichotivému upozornění a raději umělé látky nahrazují přírodními, je celkem logické. Pokud totiž zákazník ví, že potravina nebo lék může nějak škodit, raději sáhne po jiném, zdravějším. Dokládá to i vyjádření výkonného ředitele Walmarku Petra Turoně poté, co Deník uveřejnil informace o tom, co mohou podle EU „éčka“ v Marťáncích způsobovat: „Setkáváme se s negativními reakcemi nejen ze strany zákazníků, ale i lékáren, jež se rozhodly tento multivitamin momentálně neobjednávat.“

Sladkosti se zbaví i obalů z PVC

Zdravější bude v budoucnu i oblíbená Nugeta Orion, přestože její bílá vanička stále obsahuje PVC, které může uvolňovat nebezpečné chemikálie, třeba ftaláty, přímo do potraviny. Jejich toxické účinky potom mohou ohrozit například hormonální a reprodukční systém. „V současnosti probíhají testy obalů od různých dodavatelů, abychom našli technologicky i nákladově adekvátní náhradu,“ říká Martin Walter.

Kromě Nestlé se používání PVC již dříve zřekla například společnost Pekárny a cukrárny Náchod, do PVC rovněž přestala balit potravinová firma Varmuža. „PVC je obal minulosti a jsme rádi, že to podobně vnímají i výrobci potravin. Existují bezpečnější a ekologičtější alternativy, které jsou na českém trhu běžně dostupné,“ uzavírá vedoucí kampaně sdružení Arnika „Nehrajme si s PVC“ Miroslava Jopková.

Jídlo bez škodlivých tuků – reklama, nebo skutečnost?

V jídle číhají kromě „éček“ i další škodlivé přísady, jako jsou například průmyslově ztužené tuky, které výrazně zvyšují riziko onemocnění srdce. Bývají součástí sušenek, brambůrků, pečiva, ale především margarínů a zejména plnotučných mléčných výrobků. Výrobci proto zavádějí nový trend: snaží se jejich používání vyhnout.

Ztužováním olejů pro výrobu tuků vznikají transnenasycené mastné kyseliny (neboli TFA), jejichž účinky mohou způsobit poruchy krevního oběhu a vážná onemocnění srdce. Jednou z nejrozšířenějších je potom kyselina elaidová, která zvyšuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a zároveň snižuje hladinu toho správného.

„Důvodem, proč se stále používají, je kromě peněz také to, že zabraňují výrobkům zežloutnout a zhořknout. Ztužení také zamezuje tomu, aby se tuk v pokojové teplotě roztekl,“ vysvětluje náš přední odborník na výživu Vít Syrový. Rizika těchto látek potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Světová zdravotní organizace WHO zase doporučuje, že by příjem kyselin TFA neměl přesáhnout jedno procento denního příjmu energie ve stravě.

Světoví i čeští výrobci potravin se proto snaží od jejich používání upustit. Mezi české značky, které svou image postavily právě na tom, patří třeba Bona Vita, v některých svých výrobcích od nich ustupuje Pribina, bez ztužování funguje i Flora. Rovněž Opavia Tatranky nyní neobsahují žádné průmyslově ztužené tuky.

Skeptický pohled

Vít Syrový se na tento trend ale dívá skepticky. „Moje zkušenosti z výroben mě přesvědčily, že se často jedná opravdu jen o reklamu,“ tvrdí. „Například v jednom velkém německém koncernu, který o sobě tvrdil, že tyto tuky nepoužívá, jsem viděl a cítil přesný opak.“ Výrobci jsou podle něj kvůli penězům nuceni používat ty nejlevnější oleje, které zároveň bývají nejškodlivější.

Nabízí se tedy tvrzení, že levnější potraviny jsou škodlivější, dražší naopak kvalitnější. Podle Syrového to tak ale vždy být nemusí. „Cena produktu se dost často vyšplhá vysoko jen kvůli tomu, aby výrobce zaplatil reklamu. Složení na to nemusí mít žádný vliv,“ upozorňuje.Vůbec nejlepší je proto podle něj řídit se vlastní chutí, protože to, co lépe chutná, bývá i kvalitněji vyrobeno. „Typickým příkladem je rozdíl v chuti klasického másla a margarínu,“ uvádí Syrový. Nejjistější způsob, jak se v nabídce potravin zorientovat, je potom pečlivě sledovat složení na obalech.

Transmastné kyseliny však nepocházejí jen z výroben potravin, vznikají i při domácím vaření, zejména při fritování nebo pražení. Odborníci proto doporučují potraviny upravovat vždy raději grilováním, dušením nebo pečením.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info