Tržní cena obilí nepokryje náklady

Zájem farmářů o intervenční nákup obilí je letos výrazně vyšší než v uplynulých letech. Příčinou jsou nízké tržní ceny.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) obiloviny od rolníků za předem určenou cenu vykupuje. Zatímco v roce 2007 byl kvůli vysokým tržním cenám zájem zemědělců nulový a loni fond první nabídku obdržel až 5. listopadu, letos k 3. listopadu SZIF evidoval nabídky na prodej téměř 50 tisíc tun pšenice a ječmene.

Tržní ceny obilí v ČR jsou v současnosti na úrovni počátku 90. let. Zemědělci letos zatím fondu k prodeji nabídli 24 830 tun pšenice a 24 130 tun ječmene.

Intervenční nákup obilovin, který slouží k odčerpání případných přebytků z trhu, začal letos jako v předchozích letech k 1. listopadu a potrvá do konce května 2010. Za tunu obilí zemědělci dostanou 101,31 eura (2680 korun). Základní cena se dále upravuje o přirážky či srážky za jednotlivé kvalitativní parametry a paušální náklady dle vzájemné polohy nabízejících a intervenčních skladů. Myslíme si, že prodané množství obilovin do konce roku překročí 500 tisíc tun, řekl předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský.

Prodat obilí státu za intervenční cenu je pro zemědělce v současné době výhodnější než jej prodat obchodníkům. Nízké výkupní ceny odstartoval přebytek obilí na celém evropském trhu po loňské rekordní sklizni.

Například v Olomouckém kraji za tunu nejkvalitnější potravinářské pšenice obchodníci koncem října nabízeli 2800 korun, loni cena stejné plodiny činila i 4000 korun. Současné ceny obilovin jsou, podobně jako například u mléka, pod výrobními náklady zemědělců. V roce 2007, kdy byly ceny obilí rekordně vysoké, se cena nejrozšířenější tuzemské obilniny pohybovala od 6000 korun výše.

6. listopadu 2009, redakční zpráva

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info