Obchodníci při prodeji nápojů stále porušují zákon

Někteří obchodníci nedodržují zákon o obalech, podle kterého například musejí v prodejnách s plochou větší než 200 metrů čtverečních nabízet stejné nápoje v nevratných plastových i vratných zálohovaných obalech, pokud takové výrobky na trhu existují.

Porušení tohoto zákona při letošních kontrolách zjistila ČOI, která odhalila nedostatky také například při výkupu vratných lahví. Někteří obchodníci navíc nesprávně účtovali nákup.

Mluvčí ČOI Tomáš Vozáb sdělil, že inspektoři od července do září zkontrolovali celkem 335 provozoven, přičemž nedostatky odhalili ve 41 z nich. "Byla zjištěna porušení povinností dle zákona o obalech u prodávajících osob a výrobců a povinností při výkupu vratných zálohovaných obalů dle zákona o ochraně spotřebitele," uvedl. V 14 případech inspektoři ČOI obchodníkům na místě uložili pokuty v celkové výši 14 500 korun. "V 32 případech jsou zjištěné nedostatky podkladem pro zahájení správního řízení," dodal Vozáb.

ČOI při těchto kontrolách zároveň zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele. "Nesprávné účtování nebo nesplnění povinnosti prodávat výrobky ve správné hmotnosti bylo zjištěno ve 28 případech. Dále ve 39 případech spotřebitel nebyl v době kontroly žádným vhodným způsobem seznámen s cenou prodávaných výrobků," uvedl Vozáb.

Někteří prodávající použili úředně neověřená měřidla, nevydali na vyžádání doklad o zakoupení, neinformovali o zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let či neoznačili provozovnu údajem o odpovědné osobě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info