Husy zůstávají okrajovým produktem

Svatomartinské období bývá prvním vrcholem odbytu husí. Až do vánočních svátků obohacuje husí maso v Německu jídelníček mnoha restauračních zařízení i domácností. I tak ale husí maso zůstává okrajovým produktem, v průměru každý obyvatel Německa v roce 2008 zkonzumoval pouze asi 300 g husího masa, což odpovídá hmotností jednomu husímu stehýnku.

Ani tak ale německá výroba husí není dostatečně velká na to, aby byla schopná uspokojit poptávku domácích spotřebitelů. V roce 2008 činila míra soběstačnosti u tohoto druhu masa pouze 14,8 %. Role hlavního dodavatele husího masa se tak zhostilo Polsko, následovaném Maďarskem. Zatímco v předchozích letech převažovaly dodávky celých husí, v současné době se jedná spíše o import jednotlivých masných partií. Podle rešerše MEG v roce 2008 import celých trupů a jednotlivých částí byl v rovnováze. Husí maso spotřebitelé často konzumují mimo domov.

Jak málo německých domácností se v loňském roce rozhodlo pro nákup husího masa v obchodech dokládají číselné údaje o nákupním chování, které pravidelně mapuje Společnost pro výzkum trhu (GfK). Nákupním chováním se rozumí procentický podíl všech domácností, které se minimálně jednou v definovaném časovém období rozhodly pro nákup sledovaného produktu. V roce 2008 tento podíl činil u chlazených husí 4,3 % a u mražených husí 4,8 %. Německá výroba husího masa již celé roky stagnuje a pohybuje se ročně okolo 4000 tun. Pouze v roce 2006 se výroba propadla z důvodu výskytu ptačí chřipky a s ním spojených výrobně-technických problémů na pouhých 500 tun. Aktuální údaje Spolkového statistického úřadu o počtu poražených husí mají jen velmi nízkou vypovídací schopnost o skutečném počtu porážek, protože jen část jatek plní svoji ohlašovací povinnost. Lepším důkazem o letošní produkci je statistika z líhňařských podniků. Od ledna do srpna 2009 se v umělých líhních vyklubalo více než 1,01 mil. housat, což je o 2 procenta více v porovnání se stejným obdobím roku předchozího. Od září až do konce roku se zpravidla již housata nelíhnou. V období říjen až prosinec 2008 průměrná cena mražených husí určených na pečení činila 4,95 € za kilogram. Údaje za rok 2009 dosud nejsou k dispozici. Domácí produkce husí je naproti tomu většinou nabízena na lokálních trzích v chlazeném stavu. Při přímém prodeji čerstvých husí ze dvora finálním spotřebitelům dosahovala průměrná cena až úrovně 10 € za kilogram.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info