Další prostředky pro venkov

Výbor pro rozvoj venkova schválil první vlnu návrhů z členských států či regionů využívajících nového financování rozvoje venkova. Členské státy či regiony navrhly dodatky ke svým programům na rozvoj venkova, jejichž prostřednictvím mohou využít prostředky vyčleněné na základě zdravotní kontroly společné zemědělské politiky Evropské unie a Evropského plánu ekonomické obnovy schválených v listopadu 2008.

Tyto prostředky představují celkem 4,4 miliardy eur pro celou unii a musí se rozdělit v období let 2009 až 2013. Členské státy a regiony si priority pro své dodatečné projekty vybíraly ze seznamu daného Bruselem. Ten zahrnuje například klimatické změny, restrukturalizaci mléčného sektoru a internet pro venkovské oblasti. „Současné situace v ekonomice a ochraně životního prostředí vyžaduje akci - na venkově, právě tak jako ve velkých i malých městech,“ vysvětlila komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová Boelová. Jak dodala, stanoveného cíle je možné v Evropě dosáhnout mnoha cestami. Zdravotní kontrola (health check) společné zemědělské politiky a Evropský plán ekonomické obnovy dávají na stůl nové peníze aby pomohly s problémy, které se týkají jak restrukturalizace mléčného sektoru, tak i boje s klimatickými změnami. Je na členských státech a regionech, aby tyto peníze využily moudře,“ poznamenala komisařka.

Na základě zdravotní kontroly společné zemědělské politiky poskytl Brusel dodatečně 3,4 miliardy eur pro členské státy či regiony, aby je utratily prostřednictvím dodatků ke svým programům rozvoje venkova. Projekty se musí týkat následujících priorit:

- klimatické změny,

- nakládání s vodou,

- obnovitelná energie,

- biodiverzita,

- restrukturalizace mléčného sektoru,

- inovace spojená s některou s uvedených priorit.

Evropský plán ekonomické obnovy poskytl další jeden milion eur opět pro venkovské oblasti na širokopásmové připojení. V první vlně byly schváleny projekty pěti členských států (tři národní a tři regionální) v celkové výši 244,5 milionu eur. Jde o projekty Rakouska (97 milionu eur), Finska (67 milionu eur), Kypru dva miliony eur), Velké Británie (region Severní Irsko, 40,1 milionu eur) a Itálie (region Toskánsko a Sardinie, celkem 38,3 milionu eur). Cíle projektů se liší podle potřeb a ekonomické situace daných oblastí. Všechny počítají se zavedením infrastruktury pro širokopásové připojení ve venkovských oblastech jako hlavní investiční akci. Celkem by na tento účel mělo ve zmíněných projektech jít 53,2 milionu eur.

Další dodatky k programům rozvoje venkova členských zemí by měl výbor posuzovat na svém listopadovém a prosincovém jednání.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info