Souhrn událostí uplynulého dne – 9.11. 2009

Další prostředky pro venkov

Výbor pro rozvoj venkova schválil první vlnu návrhů z členských států či regionů využívajících nového financování rozvoje venkova. Členské státy či regiony navrhly dodatky ke svým programům na rozvoj venkova, jejichž prostřednictvím mohou využít prostředky vyčleněné na základě zdravotní kontroly společné zemědělské politiky Evropské unie a Evropského plánu ekonomické obnovy schválených v listopadu 2008.

SZPI letos odhalila první prodejce falšovaného burčáku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos odhalila první prodejce falšovaného burčáku ředěného vodou. ČTK to dnes řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Inspekce podrobila kontrole 18 vzorků burčáku a jeden vzorek částečně zkvašeného hroznového moštu původem z Maďarska. Předpisům nevyhovělo šest vzorků. Ve všech šesti případech byl klamán spotřebitel, proto bude s prodejci zahájeno správní řízení, uvedla mluvčí. Prodejcům, kteří burčák dolévají vodou, hrozí od SZPI pokuta až v řádech stovek tisíc korun.

Cena cukru v Londýně klesala

Druhý den po sobě mířila v pátek dolů cena bílého cukru na londýnské burze Euronext.liffe, a to kvůli spekulacím že pakistánská vláda odloží nákupy této komodity. Pakistán má v úmyslu importovat 500 tisíc tun bílého či surového cukru, panuje však nejistota ohledně doby, kdy má k nákupům dojít a ohledně ceny, za jakou by si pakistánská vláda představovala cukr nakoupit. Bílý cukr v termínem dodání v březnu ztratil 6,90 dolaru (1,2 %) a uzavřel na 590,30 amerických dolarech za tunu.

Zrušení obligatorní vakcinace proti bluetongue v Německu

V Německu bylo přijato rozhodnutí zrušit v příštím roce plošnou obligatorní vakcinaci proti katarální horečce ovcí u skotu, ovcí a koz. Navzdory všem odborným doporučením bylo na konci uplynulého týdne většinou deseti spolkových republik přijato rozhodnutí plošně zrušit v roce 2010 v Německu povinnou vakcinaci proti katarální horečce ovcí sérotypu B u skotu, ovcí a koz. Příslušný podnět byl již předložen Spolkové radě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info