Souhrn událostí uplynulého dne – 10.11. 2009

Zemědělci budou v Praze demonstrovat proti propadu cen

Čeští farmáři budou protestovat proti krácení rozpočtu pro zemědělství na příští rok a proti propadu cen svých komodit. Demonstraci svolali do Prahy na 2. prosince. Zúčastní se jí zřejmě několik tisíc lidí, řekl v úterý prezident Agrární komory Jan Veleba na zasedání ve Větrném Jeníkově. Akci podporuje i Zemědělský svaz ČR. Podle údajů svazu letos tržby v zemědělství zřejmě klesnou až o čtvrtinu na 65 miliard Kč.

Bude k dostání čerstvé mléko? Farmáři to zkusí

V supermarketech by brzy vedle tradičních "komínů" krabic s trvanlivým mlékem mohlo být na prodej i čerstvé mléko s minimální průmyslovou úpravou. Do regálů obchodů se ho pokusí dostat trojice středočeských soukromých farmářů. Jiří Brodský, Jan Miller a Stanislav Němec. Ti se rozhodli, že se nepřipojí k protestům velkých zemědělských podniků, které nedávno na protest proti nízké výkupní ceně veřejně vylévaly mléko do polí. Sedláci ho naopak chtějí prodat jinak.

Německo a Francie vlastním zemědělcům výrazně pomohou

Francouzská pomoc farmám - President Sarkózy oznámil velký balík podpor pro farmáře jako uznání, že čelí největší krizi v historii a je třeba se připravit na období velkých změn v sektoru. 1 mld€ v bankovních úvěrech a 650 m€ státní pomoc. Plán musí být ještě schválen Komisí, dříve než jej schválí francouzské instituce. Je to viděno jako rukavice hozená EU, když byla opatření oznámena dříve tisku, než Bruselu.

Ryby z Číny a Vietnamu

Laboratorním vyšetřením bylo zjištěno, že filety obsahují méně rybí složky, než uvádí výrobce. Lidé ze Státní veterinární správy kontrolují nejenom zdravotní nezávadnost potravin, ale zároveň i to, zda nejsou zákazníci klamáni. Inspektorky krajské veterinární správy pro Zlínský kraj z tohoto důvodu odebraly k laboratornímu vyšetření mražené, glazované filety ze sumečka tečkovaného z Číny a okouna barramundi z Vietnamu s cílem ověřit množství rybí složky (rybího masa), které bylo deklarované na etiketě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info