V Krkonoších se bude smět do lesa

Pohyb ve volném terénu mimo značené turistické cesty bude v Krkonošském národním parku možný i ve druhé zóně parku. Dosud turisté mohli v lese a na loukách volně chodit jen v nejméně chráněné třetí zóně a v ochranném pásmu parku.

Změna je zahrnuta v novém návštěvním řádu parku, který by měl platit od začátku příštího roku. Oznámil to mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Druhá zóna má 3400 hektarů, což je asi šest procent z celkových 55 tisíc hektarů národního parku. V nejpřísněji chráněné první zóně, která má 4500 hektarů, bude dál platit zákaz vstupu mimo značené cesty. "Pro pohyb turistů ve volném terénu tak bude otevřeno přes 90 procent území parku," řekl Drahný.

Autem jen vyjímečně

Povolením volného vstupu do druhé zóny správa KRNAP zároveň sjednotí svůj návštěvní řád se zákonem o ochraně přírody a kraji, který volný pohyb zakazuje jen v prvních zónách národních parků. "Krkonoše měly dosud pro pohyb lidí přísnější podmínky. Obavy z toho, že toto uvolnění ohrozí přírodu, nemáme," řekl Drahný.

V návštěvním řádu také bude zjednodušeno vydávání výjimek k vjezdu aut do parku. Zatímco nyní musí výjimku povolit vláda, v budoucnu to bude dělat správa KRNAP, a to pouze u první a druhé zóny. Pro vjezd do třetí zóny se výjimky vydávat nebudou. Možnost vjezdu tam budou určovat dopravní značky s dodatkovými tabulkami a do některých míst bude vjezd nadále povolen po úhradě poplatku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info