Souhrn událostí uplynulého dne – 11.11. 2009

Kakao ztrácelo

Dolů mířila během úterní seance cena kakaa na burze ICE Futures v reakci na zlepšený stav dodávek z Pobřeží slonoviny, nejvýznamnější pěstitelské země. Pokles ceny byl nejvýraznější za poslední dva týdny a kakao se tak dostalo na nejnižší hodnoty za poslední čtyři týdny. V období od od 1. října do 8. listopadu bylo do přístavů dodáno 227 tisíc váhových tun kakaových bobů, což je o 100 tisíc více než ve stejném období loňského roku. Cena kakaa také klesala díky mírnému posílení amerického dolaru.

V Krkonoších se bude smět do lesa

Pohyb ve volném terénu mimo značené turistické cesty bude v Krkonošském národním parku možný i ve druhé zóně parku. Dosud turisté mohli v lese a na loukách volně chodit jen v nejméně chráněné třetí zóně a v ochranném pásmu parku. Změna je zahrnuta v novém návštěvním řádu parku, který by měl platit od začátku příštího roku. Oznámil to mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Druhá zóna má 3400 hektarů, což je asi šest procent z celkových 55 tisíc hektarů národního parku.

Prudký rozvoj geneticky modifikované řepky v Kanadě

Na 7,6 mil. ha pěstovali kanadští zemědělci v roce 2008 především geneticky modifikovanou řepku, ale i kukuřici, sóju a bavlnu. V celosvětovém srovnání pěstitelských ploch tak Kanada patří ke špičce. Od povolení první geneticky modifikované odrůdy řepky v roce 1996 se pěstování začalo prudce rozvíjet. Řepka tolerantní vůči herbicidům roste na více než 5 mil. ha, tedy téměř na všech kanadských řepkových polích. Zhruba 90 % produkce řepky tak připadá na geneticky modifikované rostliny.

MŽP nesouhlasí s návrhem energetické koncepce z dílny MPO

V říjnu ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský představil aktualizaci Státní energetické koncepce. MPO navrhuje mimo jiné podporu jádra a prolomení limitů těžby uhlí. Ministerstvo životního prostředí v rámci připomínkového řízení odmítá vizi energetiky, která je spojená s tvorbou jaderného odpadu a s bouráním měst. Návrh MPO je aktuálně v připomínkovacím řízení. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v rámci připomínkového řízení vyjádřilo nesouhlas s několika body návrhu. Text připomínek má redakce Ekolistu.cz k dispozici.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info