V Česku přibývá otrávených orlů

Otrávené návnady ve volné přírodě mají nejspíše zlikvidovat škůdce, jakými jsou lišky, kuny, vydry nebo některé druhy ptáků.

Jenže ani ostatní živočichové nevědí, že se mají takto připravené jedovaté nástraze vyhnout. Ročně tak v české přírodě kvůli otravě uhynou tisíce ptáků včetně vyhynutím ohrožených orlů.

Zatím poslední odhalený případ se stal v září na Voticku. „Nalezli tam samici orla skalního vypuštěnou do přírody v roce 2007 v rámci projektu zaměřeného na návrat tohoto kriticky ohroženého druhu do české přírody. Jak se vzápětí ukázalo, zemřela velmi krutým způsobem – byla otrávena karbofuranem,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Používání tohoto jedu je přitom v Česku stejně jako v celé Evropské unii od loňského roku zakázáno.

Ročně tisíce otrávených

Podle České společnosti ornitologické, která tyto případy monitoruje, u nás přesto kvůli karbofuranu ročně umírá několik tisíc ptáků. Traviči však nejspíš mají přípravku, který dříve sloužil v zemědělství jako insekticid, velké zásoby. Pro přípravu otrávené návnady stačí jen pár kapek roztoku.

Otrávení živočichové pak umírají velmi drastickým způsobem – udušením za plného vědomí. I proto je kladení podobných návnad trestným činem. Přesto však česká policie zatím žádného pachatele neusvědčila.

„Úspěšné jednotlivých vyšetření případů velmi stěžuje fakt, že je vyšetřují místní oddělení Policie ČR, kde osobní vazby mohou úspěšnému dořešení případů bránit. Vyšetřovatelům navíc chybí metodická pomoc a podpora z ústředí,“ říká Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické. Ministerstvo životního prostředí a Česká společnost ornitologická se dlouhodobě snaží spolupracovat s Policejním prezidiem. Zatím to ale k žádným převratným výsledkům nevede.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info