Obnova chilského parku Torres del Paine probíhá výborně

V rámci pracovní cesty ministra zemědělství České republiky Jakuba Šebesty v Chilské republice proběhla návštěva národního praku Torres del Paine, kde probíhá projekt obnovy lesů po požáru, který poškodil významnou část parku. Požár způsobil v roce 2005 nešťastnou náhodou český turista. Česká republika se rychle přihlásila s nabídkou pomoci k nápravě škod, způsobených českým občanem a odstartovala jednání o pomoci při obnově poškozeného území.

Park se nachází v oblasti extrémních klimatických podmínek, velmi silný vítr po většinu roku, silné sluneční záření a velké sucho, jsou pro oblast Patagonie charakteristické. Pro zalesňování v těchto podmínkách bylo třeba provést řadu průzkumů, a projekt velmi pečlivě naplánovat.

V současnosti je vybudována lesní školka a obslužné objekty k ní, je zaškolován Chilský personál a bylo vysazeno celkem 130 000 sazenic stromu Nothofagus pumilio (obecný název pabuk, místně Lenga) přímo v oblastech kde hořelo. Samo sázení a jeho plánování je složité, je třeba najít taková místa, kde mikroklima sazeničku chrání. Sazenice je připravena prostřednictvím systému PATRIK, který je českým patentem a ve zdejších podmínkách se skvěle osvědčil.

Jak školku, tak přímo místo výsadby navštívila česká delegace v čele s náměstkem ministerstva zemědělství Jiřím Novákem. „Můžeme být opravdu hrdí na to, jak nás tu čeští lesníci reprezentují, projekt obnovy parku výborně běží a i v extrémních podmínkách obnova funguje“ konstatoval náměstek Novák.

Požár parku nebyl jediným, v jeho dlouholeté historii hořelo v parku již několikrát, ale pouze Česká republika se přihlásila k odpovědnosti a nabídla rychle pomoc při obnově. Chilská strana si naší pomoci velmi cení a spolupráce probíhá nad očekávání dobře.

Po návratu delegace do ČR budou tiskové zprávy doplněny o fotodokumentaci, k projektu obnovy lesa v parku Torres del Paine bude připojena prezentace přímo od realizátorů projektu.

Hugo Roldán

ředitel odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info