Čerstvý vítr na řepkovém poli

Žluté lány řepky zaplavující na jaře českou a moravskou krajinu zavoněly Američanům. Společnost Archer Daniels Midland Company utratila dle informací Euro.cz 40 milionů eur, aby černá semínka mohla lisovat na olej v bývalé olomoucké firmě Milo.

Americká firma je jedním z mála velkých zahraničních investorů, kteří přišli do Česka zpracovávat agrární komodity. Kromě francouzské společnosti Soufflet, která vlastní pět tuzemských sladoven, se zahraniční kapitál tomuto oboru spíše vyhýbá.

O fabriku postavenou koncem osmdesátých let na zelené louce usilovala Archer Daniels Midland Company, světový lídr ve zpracování obilí a olejnin, už před deseti lety. Tehdy jí Milo vyfoukla ústecká Setuza. Teď naopak Američané předběhli Andreje Babiše, který o olomoucký závod rovněž stál. A k tomu společnost ADM přetahuje i některé lidi.

Pracuje pro ni Leoš Chalupa, bývalý generální ředitel společnosti Agropol Group. Po fúzi Agropolu s Agrofertem dostal Chalupa šanci ve vedení nového kolosu, dal ale přednost kariéře ve firmě, která své produkty prodává ve více než 60 zemích světa a má 230 zpracovatelských závodů. Její čisté tržby za daňový rok končící 30. června 2009 dosáhly 69 miliard dolarů.

Olomouckou fabriku, volající po modernizaci, koupilo ADM od firmy ViaChem Group, která ji převzala od Setuzy. Miliardovým obchodem řeší ViaChem Group, vlastník Spolchemie a STZ (dříve Setuzy), hluboké finanční potíže.

Před insolvencí unikla ústecká Spolchemie nedávnou dohodou s bankami, že po ní nebudou do poloviny příštího roku požadovat splátky úvěrů. Veškerý majetek Spolchemie je zastaven konsorciu pěti bank, které firmě dohromady půjčily 2,77 miliardy korun. Součástí plánu restrukturalizace je propuštění 200 z 950 zaměstnanců ke konci roku.

Důvodem odchodu STZ z Hané, který připojuje mluvčí firmy Marie Logrová, je centralizace aktivit na severu Čech. Vyklizení moravského regionu, který má přitom strategickou polohu, nahrává ADM. Dva největší zpracovatelé řepky – STZ a Babišův Preol – sousedí na Ústecku. Na Moravě s velkou produkcí řepky nemá olomoucký závod konkurenci, navíc jde o dobrou výchozí polohu pro obchody s Polskem a Slovenskem.

„Tato akvizice nám umožní posílit přední pozici na trhu zpracování zemědělských plodin v Evropě. V souladu se strategií globální expanze firmy ADM transakce přispěje k silnější pozici na rostoucích trzích ve východní Evropě,“ představoval akvizici šéf ADM pro Evropu Brent Fenton.

Bližší záměry v tuzemsku firma zatím neodhalila, mají být ale velké. Zatím se ví, že přebírá zaměstnance. Nepočítá s tím, že by vyráběla bionaftu. Její produkci zde ukončila už Setuza, když v Ústí nad Labem spustila před dvěma lety na bionaftu nový závod.

Velké očekávání vzbuzuje příchod nového hráče na trh s olejninami u českých zemědělců. Pěstování řepky je pro ně lukrativní byznys i přes to, že trh zavalují téměř dvojnásobnou produkcí, než jsou schopni odebrat tuzemští zpracovatelé. Statisíce tun suroviny je třeba vyvézt.

„Zatím se to vždycky podařilo. Hodně řepky směřuje do Německa, kde vyrostlo mnoho kapacit na výrobu bionafty,“ říká ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů Martin Volf. Jak ale dodává, hospodářská krize se projevuje i na poklesu poptávky po řepce. Přitom z loňské sklizně tu zůstalo v zásobách asi 90 tisíc tun a letošní úroda přesahující 1,1 milionu tun je rekordní.

Olomoucký závod je schopen zpracovat kolem 300 tisíc tun řepky za rok. Nový majitel dle informací serveru Euro.cz plánuje zdvojnásobit výrobu olejů. Kapacita lisovny by se měla z dnešních 700 tun semene denně zvýšit na 1500 tun. Dá se také čekat, že řepku bude nadnárodní hráč i vyvážet.

V Evropě je ADM významným výrobcem biopaliv. Šéf českého Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič upřesňuje, že v Německu může americká firma v závodech v Hamburku, Mainzu a Leeru produkovat až 800 tisíc tun bionafty. To je jako osm podniků ústecké STZ nebo lovosického Preolu.

Táňa Králová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info