Souhrn událostí uplynulého dne – 12.11. 2009

Schodek agrárního obchodu do září vzrostl na 20,9 miliardy Kč

Schodek agrárního zahraničního obchodu ČR se za tři čtvrtletí meziročně prohloubil o více než čtvrtinu na 20,9 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o 2,8 miliardy na 98,4 miliardy. Vyvezeno bylo zboží za 77,5 miliardy korun, přibližně o 1,7 miliardy menší částku než ve stejném období roku 2008, vyplývá z údajů Zemědělského svazu ČR. Ten odhaduje, že letošní bilance obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty skončí 29 miliard v minusu, téměř o šest miliard horším výsledkem než loni. Česko za devět měsíců vyvezlo obiloviny za 7,2 miliardy korun, což bylo o 1,7 miliardy více než před rokem, naopak dovoz této komodity se snížil z loňské téměř dvoumiliardové částky na 1,5 miliardy Kč.

Zemědělci nebudou demonstrovat nyní spolu s dopraváky, ale v den projednávání rozpočtu, 2. prosince

Agrární komora ČR nemá nic společného s demonstrací odborářů z Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy, kteří nesouhlasí s finanční politikou magistrátu a hlavně ředitelství Dopravního podniku hlavního města Prahy. „Připravujeme se na demonstraci 2. prosince, kdy budeme pochodovat Prahou - trasa se plánuje“ uvedl Jan Veleba, prezident AKČR. Jak sdělil, do zemědělství v příštím roce poplyne mnohem méně finančních prostředků než by mělo podle přístupových dohod.

Konec chemie v potravinách, po novém nařízení EU „éčka“ zmizí

Dříve se „éček“ kvůli možnému zdravotnímu riziku báli hlavně spotřebitelé, nyní se situace otáčí a různé potravinářské doplňky začínají děsit samotné výrobce. Příliš mnoho éček na obalu jejich výrobků totiž nakupující odrazuje, a tak se producenti snaží všechna umělá barviva, konzervanty a další vylepšující látky raději nahradit dražšími přírodními alternativami. Například v zelených arabeskách bude místo chemické barvy špenát, v těch oranžových mrkev. Nové evropské nařízení, které chemii v potravinách radikálně omezuje, začne platit v polovině příštího roku. Ale výrobci mění receptury už teď.

MZe: V rozpočtu resortu pro příští rok chybí 7,8 miliardy korun

Ministerstvu zemědělství (MZe) chybí v rozpočtu pro příští rok 7,8 miliardy korun k pokrytí potřeb resortu. Nedostává se zejména zhruba 6,3 miliardy korun na dofinancování přímých plateb zemědělcům. Na schůzi zemědělského výboru sněmovny to dnes řekl ekonomický náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch. Výbor dnes jednání o rozpočtu MZe přerušil, k tématu se vrátí příští týden. Chtěl by schválit návrh sněmovně, kde alespoň část chybějících peněz najít.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info