Dárková piva začínají konkurovat lahvím vína

Lahve, džbánky nebo soudky netradičních piv s vlastními etiketami jsou stále častějšími vánočními, svatebními či narozeninovými dárky. Řada firem i lidí jim při obdarovávání dává přednost před "obehranými" lahvemi vína. Je to trend; pokud ta piva jsou zajímavá, tak určitě zapůsobí, řekl plzeňský pivovarský odborník a stavitel malých restauračních pivovarů Josef Krýsl.

"Víno už dnes nikoho neohromí, to by musela být specialita, což je ale spíš pro znalce," dodal. Piva vyráběná v nejmenších domácích pivovarech, jsou podle něj tak specifická, že obdarovanému člověku, který je ještě neochutnal, mohou přinést příjemný zážitek.

"Lidé si je objednávají celoročně jako firemní dárky, k výročí, na narozeniny, zlaté a stříbrné svatby, na promoce, k rigorózním zkouškám vyrábíme Doktorskou dvanáctku," řekl Petr Míč z marketingu plzeňského restauračního pivovaru Purkmistr.

Svatební ležák na míru

Vyrábí také svatební ležáky, které si nechávají vyrobit "na míru" novomanželé. Pivo se dává místo výslužky nebo lahev s etiketou funguje jako svatební pozvánka a oznámení. Pivovar má vlastní grafické studio, které zpracuje etiketu podle přání zákazníka. Firma lahvuje 20 druhů piv od klasických po bylinná či ovocná. Není problém vyrobit 12 nebo 1000 dárkových piv v moderní nebo prvorepublikové láhvi s patentním uzávěrem.

"Zajímavá piva kopírují trend dárkových vín. Dobré jsou k tomu vlastní etikety se jménem nebo událostí," uvedl Krýsl. Privátní značka je solidní marketing, protože člověk se identifikuje s výrobkem.

"Stoupá obliba piva jako dárků, ale i jako reklamních produktů či sběratelské rarity. Víno s vlastní etiketou je už ohrané. Lidé si kupují lahvová piva, džbánky různých objemů, soudky s výčepní hlavou," řekl šéfkuchař Pivovarského dvora v Plzni Václav Pach.

Džbánek s patentním uzávěrem v ceně kolem 250 korun, o něž je největší zájem, je podle něj skvělý dárek, kdežto víno za stejnou cenu může někoho urazit. "Vína už bylo dost. Pivo není sprostý nápoj, je to krásný dárek," řekl Pach. Zájem je podle něj letos obrovský. Firma pivo plní do skleněných a keramických nádob, ne do plastových lahví.

Degustace pro znalce i pivotéky

Trendem je podle Krýsla pivní sommeliérství. "Na tříhodinovce nabízím 16 druhů piv v osmi kategoriích, zájem firem i skupin lidí je velký," dodal. Malé pivovary nemohou podle něj nabídnout jako vinaři "pivotéky", protože pivo stářím ztrácí na kvalitě. Výjimkou jsou Belgičané se spontánně kvašenými pivy, která dozrávají v lahvi. Podobně se prodávají pšeničná piva v tlakových lahvích jako šampaňské. Piva od nejmenších výrobců se nenakupují na sklad, protože jsou nepasterovaná a nefiltrovaná s měsíční trvanlivostí, dodal Pach.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info