Souhrn událostí uplynulých dní – 13. – 17. 2009

Zpráva Evropské agentury pro životní prostředí o plnění závazků Kjótského protokolu

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) vydala 12. listopadu zprávu o plnění závazků Kjótského protokolu ze strany EU. Zpráva připisuje EU a jejím členským státům velice dobré výsledky v cestě ke smluvnímu snižování emisí skleníkových plynů. Jestliže se členské státy zavázaly ke snížení emisí v průběhu 2008 - 2012 o 8% v poměru před rokem 1990 (mezi ně patří i Česká republika), zpráva EEA potvrzuje fakt, že celkové snížení emisí může dosahovat až 13%.

SPAR ČOS přichází s exkluzivní značkou potravin bez lepku a laktózy

Novou řadu vlastních potravinových produktů SPAR free from, určenou především pro osoby se speciálními stravovacími potřebami, uvádí jako první tuzemský řetězec v oblasti maloobchodního prodeje společnost SPAR ČOS. Široký sortiment této značky obsahuje nabídku produktů bez lepku a laktózy, nejčastějších potravinových alergenů. Výrobky se speciálním označením a jednotným designem jsou v hypermarketech INTERSPAR k dostání od listopadu 2009. Z posledních dostupných studií vyplývá, že v současné době trpí v průmyslových zemích více než 20% obyvatelstva nesnášenlivostí některé ze složek potravy.

WFP chybí peníze, poprvé požádal o příspěvky soukromé osoby

Světový program pro výživu (WFP) má vlivem celosvětové hospodářské krize nedostatek prostředků a vůbec poprvé se s výzvou o dary obrátil na soukromé osoby. Jejich pravidelné příspěvky mohou pomoci miliardě hladovějících lidí. Výzva přispět každý týden jedním eurem byla dnes zveřejněna na internetové adrese http://www.wfp.org/1billion. WFP čerpá pro svou činnost zejména z dárcovských příspěvků vlád, avšak letos tyto dary ovlivnila celosvětová ekonomická krize. Podle ředitelky WFP Josette Sheeranové se programu podařilo z tradičních zdrojů získat jenom polovinu z potřebných 6,7 miliardy dolarů (114 miliard korun).

Mezníky letošního roku

Neúprosně se blíží konec roku 2009, který těžce prověřil české zemědělce. Nejenom je, ale všechny, kteří na prvovýrobu navazují. Vedle tvrdé práce, která se občas střídá s otevřeným odporem (viz nedávné vylévání mléka), je třeba také hodnotit či rekapitulovat. Chceme čtenáře bez velkých rozkladů a čísel jednoduchým způsobem informovat o jednotlivých tématech naší činnosti. Až nyní v době totálního propadu cen hlavních tržních komodit obilí a mléka a nízkých cen většiny dalších komodit je možné docenit náš výsledek vyjednávání rozpočtu na tento rok.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info