Souhrn událostí uplynulého dne – 18.11. 2009

Dřevo na 14-ti měsíčním maximu

Nárůst o burzou povolený limit na hodnotu 14-ti měsíčního maxima zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze Chicago Board of Trade nejaktivnější lednový futures kontrakt na dřevo. Příčinou se staly spekulace, podle kterých dřevařské závody ke konci roku zpomalí nebo dokonce úplně pozastaví svoji produkci. To by vedlo k dalšímu ukrojení z už tak nízkých stávajících dodávek. Kvůli poklesu americké ekonomiky v letošním roce, tím i propadu poptávky po dřevu, především ve stavebním průmyslu, a snaze dřevozpracujících společností alespoň částečně kontrolovat ceny dřeva, byly již v letošním roce uzavřeny některé podniky společností West Fraser Timber Co. a Weyerhaeuser Co. ve Spojených státech a Kanadě.

Antibyrokratická komise obnoví svoji činnost

Novým šéfem obnovené Antibyrokratické komise MZe (ABK) byl ministrem zemědělství Jakubem Šebestou jmenován samostatně hospodařící zemědělský podnikatel a místopředseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Lubomír Burkoň. První pracovní schůzka ABK pod jeho vedením proběhne 25. listopadu. Ministr Šebesta jmenováním nového předsedy ABK dodržel slib, který dal nevládním zemědělským organizacím letos v červenci, nalézt nového předsedu po rezignaci expředsedy Stanislava Němce.

Výše zatížení v podporách AEO a LFA se měnit nebude

Již před několika měsíci jsme v předstihu avizovali, že dojde ke změně úrovně minimálního zatížení, které je legislativně definováno u agroenvironmetálních podpor (nařízení vlády č.79/2007 Sb. ve znění pozdějších předpisů) a LFA oblastech (nařízení vlády č.75/207 Sb. ve znění pozdějších předpisů). Dle těchto nařízení je minimální úroveň zatížení stanovena na 0,2 VDJ a dle původních informací mělo dojít ke změně na úroveň 0,3 VDJ. V návrhu novel nařízení, které momentálně prochází mezirezortním připomínkovým řízením, však se tato podmínka nevyskytuje.

Spotřební daň ať je i na víno, chtějí pivovarníci

Vinaři uhájili nulovou spotřební daň na víno. Prozatím. Někteří zástupci pivovarů hlasitě protestují. A vyhrožují Štrasburkem. Výrobci piva vykopali válečnou sekeru. Proti vinařům. Důvodem je spotřební daň. Zatímco u vína zůstal i po posledním jednání v senátu nulová, pivovarníci musejí státu odvádět stále vyšší částky. A to se jim nelíbí. „Chceme srovnatelné podmínky s ostatními nápoji. Z desítky piva platíme z hektolitru státu spotřební daň dvě stě čtyřicet korun, po novém tři sta dvacet.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info