Budoucnost dánského zemědělství otázkou

Vysoké pracovní náklady ohrožují budoucnost dánského zemědělství.

Dánští odborníci oznámili, že zemědělství v Dánsku hrozí zánik. Tyto předpovědi potvrzuje i Christian Vintergaard, ředitel Akademie podnikání v Oresundu.

„Tradiční průmysl v současné době zápasí o přežití, hlavně ten, který vyžaduje vyšší pracnost. Podíl tohoto druhu práce v Dánsku i nadále klesá, zatímco podíl vývoje a výzkumu stoupá“, uvedl Vintergaard pro deník Jyllands Posten.

Profesor Martin Iversen z Kodaňské obchodní školy, odborník na historii obchodu a obchodní strategii, dodal, že je to fenomén západního světa. Poté co finanční krize zasáhla velké dánské společnosti vzniklo dilema, do kterého průmyslového odvětví investovat.

Zemědělství má stále budoucnost

Podle předsedy nově vytvořené dánské rady pro zemědělství a potravinářství Michaela Brockenhuus-Schacka má zemědělství v Dánsku stále budoucnost. „Severní Evropa začíná být díky klimatickým podmínkám jedním z centrálních regiónů pro produkci potravin. Dánské zemědělství je vysoko profesionální a kompetentní a to zajistí jeho budoucnost. Produkujeme potraviny na vysoké úrovni bezpečnosti, s vysokým respektem ke klimatu a životnímu prostředí“, dodal.

Vysoké náklady na práci

Podle Danish Crown, náklady na práci v dánských jatkách a v odvětví zpracování masa narostly od roku 2000 o 25 %, zatímco v sousedním Německu ve stejném období poklesly o 3 % z důvodu využívání levné pracovní síly z východní Evropy. Danish Crown uvádí, že německé společnosti zpracovávající maso dostávají státní podporu na investice, což je však v Dánsku nemyslitelné.

Future of Danish farming questioned Agra Europe, 2009, č. 2373, s. N/4

Zdroj: Agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info