Svět zaplavila vlna ochutnávek nového beaujolais

Ochutnávky letošního ročníku nového beaujolais se v příštích hodinách rozjedou naplno nejen po celé Francii, ale i zbytku světa. První sklenice se nicméně už naplňovaly s úderem půlnoci v samotné oblasti Beaujolais, která leží poblíž Lyonu.

Letošní úroda by měla patřit díky mimořádně příznivému počasí mezi nejlepší v historii. Přitom velkoobchodní ceny vína klesly, což by se mohlo projevit i v maloobchodu. "Jde o ročník snů. Je to dobře vyvážené víno s hedvábným taninem a velkou svěžestí při dotyku na patře. Hrozny maximálně využily příznivých meteorologických podmínek," chválila podle ekonomického listu Les Echos letošní beaujolais francouzská enoložka Nadine Gublinová.

Sdružení výrobců tohoto vína Inter-Beaujolais se obává, že navzdory ideálním podmínkám, kdy víno je vynikající a kdy jsou sklípky kvůli nepříliš povedeným předchozím dvěma ročníkům takřka prázdné, se podaří prodat jen něco přes třetinu sklizně (tedy kolem 280 000 až 300 000 hektolitrů).

Nové beaujolais se otevírá třetí listopadový čtvrtek už od roku 1985, kdy o tom vyšel zvláštní výnos. Beaujolais nese jméno oblasti, kde se pěstuje a která leží poblíž Lyonu. Tam se také nové beaujolais vítá nejbouřlivěji, v posledních letech i za účasti tisíců zahraničních turistů. Aby jich bylo stále více, akce nabírají na velikosti jarmarečních oslav provázených stále impozantnější zábavní pyrotechnikou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info