Souhrn událostí uplynulých dní – 19. 11. 2009

MZe by mohlo navýšit prostředky na dorovnání přímých plateb

Ministerstvo zemědělství (MZe) je schopné navýšit v rámci resortu prostředky na dorovnání přímých plateb zemědělcům v příštím roce o dvě miliardy na 3,5 miliardy korun. Řekl to ve středu na zasedání sněmovního zemědělského výboru ekonomický náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch. Stát smí dle pravidel EU zemědělcům v příštím roce v rámci dorovnání vyplatit až 7,8 miliardy. Úsporný státní rozpočet pro příští rok však počítá s více než pětkrát nižší částkou. Z dvoumiliardové částky plánuje úřad 1,5 miliardy uvolnit z prostředků Pozemkového fondu a půl miliardy z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

SZIF začal farmářům vyplácet národní dorovnávací platby

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal vyplácet farmářům národní dorovnání k jednotné platbě na plochu, nejvýznamnější zemědělské dotaci. V den zahájení jeho vyplácení skončilo na účtech prvních patnácti žadatelů více než 33 milionů korun. Celkem fond letos přijal 24.693 žádostí, zemědělci mohou na jejich základě získat až 6,3 miliardy korun, informoval dnes ČTK mluvčí fondu Vilém Frček. Největší část dorovnávacích plateb (označovaných také top-up) dostanou žadatelé o platbu na zemědělskou půdu, kterým fond vyplatí celkem 4,2 miliardy korun.

ČSÚ: Ceny vstupů v zemědělství klesají pomaleji než výkupní ceny

Ceny vstupů v zemědělské výrobě ve 3. čtvrtletí meziročně klesly o 10,6 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Nejvíce se snížily ceny umělých hnojiv a půdních zlepšovacích prostředků, které byly nižší o čtvrtinu, ceny krmiv o 19,5 a zvířat pro chov a výrobu o 14,2 procenta. Pokles výrobních nákladů je však pomalejší než snižování výkupních cen zemědělských komodit. Jejich pád trvá již více než rok, v červenci až září klesaly v průměru o více než pětinu.

Rozšíření projektu „Školní mléko“ v EU

Evropská Komise rozhodla o rozšíření podpory školního mléka s cílem stabilizovat trh s mlékem a podpořit zájem dětí o mléko,. Projekt „School Milk Scheme“ navržený v červenci 2008 (viz Tisková zpráva: Mléko do škol: Nový režim výrazně podporuje spotřebu a zdravější spotřebitelské návyky), aby mléčné výrobky byly pro děti atraktivnější. Podle nového návrhu se v případě fermentovaných mléčných výrobků snižuje limit pro minimální podíl mléka z 80 na 75 %, aby bylo možno přidat více jiných složek (např. ovocných šťáv k jogurtům).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info