ČSÚ: Ceny vstupů v zemědělství klesají pomaleji než výkupní ceny

Ceny vstupů v zemědělské výrobě ve 3. čtvrtletí meziročně klesly o 10,6 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Nejvíce se snížily ceny umělých hnojiv a půdních zlepšovacích prostředků, které byly nižší o čtvrtinu, ceny krmiv o 19,5 a zvířat pro chov a výrobu o 14,2 procenta. Pokles výrobních nákladů je však pomalejší než snižování výkupních cen zemědělských komodit. Jejich pád trvá již více než rok, v červenci až září klesaly v průměru o více než pětinu.

Zatímco ceny výrobků a služeb běžně v oboru spotřebovávaných klesly o 12,1 procenta, ceny investic vzrostly o 1,8 procenta. Osivo a sadba oproti 3. čtvrtletí minulého roku zlevnily o 12,9 procenta, hlavně díky poklesu ceny ječmene o 26,1 procenta. O více než desetinu se snížily ceny energie a maziv. Naopak mírně (o 0,3 procenta) podražily chemické prostředky a pesticidy.

"Pokles cen vstupů nekopíruje zdaleka pokles farmářských cen," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba, podle nějž se pomalejším tempem než zemědělské ceny snižují také ceny potravin v obchodech. Podle údajů ČSÚ klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů ve 3. čtvrtletí meziročně v průměru o 6,1 procenta.

Z dlouhodobého hlediska ceny vstupů do oboru rostou, zatímco výkupní ceny se snižují. V porovnání s rokem 2005 byly ceny vstupů v 1. čtvrtletí vyšší o 7,5 procenta. Ceny zemědělských výrobců naopak dle zářijových údajů ČSÚ klesly ve stejném období o 8,3 procenta. Index cen zemědělských výrobních prostředků nezahrnuje mzdy a mzdové náklady, nájmy a placené úroky.

Podle údajů Zemědělského svazu letos tržby v zemědělství zřejmě klesnou až o čtvrtinu na 65 miliard Kč a farmáři zřejmě poprvé od vstupu země do Evropské unie vykážou v hospodaření ztrátu.

"Já odhaduju, že za měsíc říjen se sníží stavy dojných krav o 7000 kusů, v září to bylo 5300," uvedl dnes Veleba, podle nějž je rušení chovů přímým důsledkem trvajících nízkých výkupních cen mléka.

Zdroj: ČTK, 19.11.2009

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info