Globální oteplování svědčí britským vinicím

Britští česači na slunné straně kopce odstřihují z vinic trsy malých tmavě fialových hroznů a hází je do plastových kbelíků. Kvalita vinných hroznů podle vinařů funguje jako spolehlivý barometr globálního oteplování, napsala agentura Reuters.

Mírná jara a podzimy minulých let pomohly několika britským vinařským podnikům obnovit tradici výroby červeného vína, která tu byla přerušena před zhruba 600 lety.

Pěstitelé vína nejsou dosud ve svých názorech jednotní, ale mnozí z nich říkají, že nejkvalitnější červená vína možná budou v budoucnu pocházet z Británie - pokud konference OSN v Kodani příští měsíc neuspěje s dohodou o nových velkých změnách namířených proti změně klimatu.

"Globální oteplování nám přináší výhody," konstatoval Chris White, hlavní manažer vinice Denbies Vineyard, která se rozkládá 24 mil jižně od Londýna. "Právě klima určuje druhy vinné révy, které můžete pěstovat."

Klimatologové varují, že globální oteplování pozmění dosavadní stav až do takové míry, že v některých rozvojových zemích bude příliš velké teplo nebo sucho na to, aby se zde dalo vypěstovat dostatečné množství pšenice a kukuřice, která by nasytila všechny tamní obyvatele.

Mnozí klimatologové a další experti jsou zatím ve věci podobných prognóz velmi opatrní a připisují současné nedostatečné objemy sklizně suchu či naopak povodním.

Ovšem vinaři si jsou jistí, že rostoucí teploty již přepsaly mezinárodní mapu vín. "Burgundského je více a je vyzrálejší," řekl pro Reuters britský znalec vína Robert Joseph. "Alsasko v severovýchodní Francii mívalo velmi světlá červená vína, nyní se pyšní mnohem plnější rudou barvou."

Vinné hrozny jsou velmi citlivé na počasí a teplotu. Pokud je příliš chladno, tak hrozny nemají rozvinutou ovocnou chuť či dostatek cukru, takže výsledná chuť je kyselá. Na druhou stranu, pokud je příliš teplo, rostliny produkují cukru příliš mnoho, takže výsledkem je táhlá a těžká chuť.

Ekologická organizace Greenpeace v srpnu na základě výzkumu univerzity v Burgundsku uvedla, že ideální zeměpisná šířka pro vinařství by se na severní polokouli mohla posunout o tisíc kilometrů severně již do konce tohoto století, pokud se nepodniknou kroky, které by globální oteplování zastavily.

Tato informace přiměla padesát renomovaných vinařských šéfů a sklepníků z Francie, aby napsali otevřený dopis prezidentu Nicolasi Sarkozymu. V listě ho žádají, aby inicioval nějaká protiopatření, jinak budou kvalitní vína, "klenoty francouzské kultury", ve vážném ohrožení.

"Británie zažívá teplé období, které tu bylo i ve středověku, několik století kolem roku 1000 našeho letopočtu," uvedl klimatolog Philip Brohan.

Brohan dále doplnil, že současný teplý cyklus má závažnější charakter než ten ve středověku, protože podle vědců za současným oteplením stojí emise oxidu uhličitého, jakožto vedlejší efekt lidské činnosti.

Další vývoj prý bude záležet na tom, jak dopadnou jednání o emisích v Kodani. "Globální oteplování je pohromou pro mnoho různých oblastí, ale já se těším, že jednou bude mít Velká Británie vlastní červená vína jako Rulandské modré či Cabernet France," zasnil se Chris Foss, ředitel vinařského podniku v britském hrabství Sussex.

Autor/ři: red, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info