Zemědělský svaz se ohrazuje proti prohlášení Svazu Marginálních oblastí

Dne 19.11.2009 vydal Svazu marginálních oblastí (dále jen „SMO“) tiskovou zprávu, ve které prohlašuje, že cílem Zemědělského svazu ČR je vyplácet platby na neexistující dobytek. Tato informace stejně jako další v této tiskové zprávě je účelově zkreslena.

Zemědělský svaz obhajuje stanovení maximální částky z národních doplňkových plateb TOP-UP na přežvýkavce a což je v  současných návrzích MZe realizováno. Svaz má však výhrady k  rozdělení této částky v  roce 2010. V tomto roce bude zvýšena sazba na krávy bez tržní produkce mléka (dále jen „KBTPM“), tj. na masné krávy, na úkor plateb na ostatní přežvýkavce (dále jen „VDJ“).

Platba na VDJ z  TOP-UP byla v souladu se pravidly Společné zemědělské politiky EU zavedena od roku 2005 po vstupu do Evropské unie. Pro rok 2008 v únoru však byla z této platby vyčleněna podpora pro KBTPM. Tím došlo ke snížení plateb na VDJ, odůvodněné tehdy mj. vyšší cenou mléka a s  tím předpokládanou vyšší efektivitou chovu mléčného skotu. Ta je však již od roku 2009 silně záporná. Přitom podpora VDJ za rok 2009 byla snížena o 242 Kč, kdežto samostatná podpora KBTPM zvýšena o 340 Kč. Cena mléka je dlouhodobě pod výrobními náklady o cca 30% a je proto nutné, aby na tuto situaci zareagovalo MZe úpravou rozdělení plateb, tj. návratem k původnímu rozdělení národních doplňkových plateb TOP UP. Nepožadujeme tedy změnu na něco nového, ale návrat k původnímu řešení tj. zrušení dočasné výjimky.

Pro názornost uvádíme:

 

2005

2006

2007

2008

2009

Sazba na 1 VDJ v Kč

2007

2.582

2.549

1.669

1.427

Zvýšená sazba na 1 KBTPM v Kč

------

--------

--------

2.940

3.280

Celkem sazba na 1 KBTPM v Kč

2007

2.582

2.549

4.609

4.707

Rozdíl mezi podporu KBTPM a VDJ

0

0

0

2940

3208

Z výše uvedené tabulky je zřejmé, že zatímco podpora veškerých VDJ se snižuje, podpora KBTPM roste. Vzniká tak naprosto nelogické znevýhodnění dojených krav, jejichž chov je přitom z  pohledu nákladů mnohem náročnější než chov KBTPM. Toto nastavení, v současné kritické situaci chovatelů dojených krav, nejen nepomáhá krizi řešit, ale ještě ji prohlubuje a to je Zemědělským svazem kritizováno.

Snaha Svazu marginálních oblastí osočit Zemědělský svaz, že obhajuje podporu na mrtvé duše je účelová a není pláčem na správném místě. Tato pravidla, se ZS ČR také nelíbí, bohužel je však nastavuje legislativa EU a v současnosti je aplikována v  mnoha zemích EU (např. Rakousko, Belgie, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Holandsko, Portugalsko, Skotsko, Španělsko atd.). Doporučujeme Svazu marginálních oblastí, ať se nejprve pokusí změnit nařízení Evropské unie, které stanovuje, že platby na VDJ se budou počítat do roku 2013 k  historickému datu březen 2007. Tedy ne Zemědělský svaz přesouvá platby na neexistující stavy VDJ, ale zásady decouplingu stanovené Evropskou komisí. To že pouze platby na KBTPM mají výjimku a je umožněno zatím poskytovat dotace na aktuální stavy není důvodem, proč u nich maximalizovat sazby, na úkor chovatelů dojených krav.

Zemědělský svaz si je vědom, že změnou nastavení plateb pouze na VDJ chovatelé cca 30.000 VDJ budou pobírat podporu, i když VDJ už nemají. Dle našeho názoru je ale důležitější, aby chovatelé 370.000 dojných krav mohli pobírat podporu o cca 640 Kč vyšší než podle stávajících upravených pravidel z roku 2008. Není to o mnoho víc, ale v současné situaci je to alespoň nějaká pomoc.

Pro úplnost je nutné dodat, že v dalších letech, tj. v roce 2011 a 2012 budou platby TOP-UP výrazně nižší a v  roce 2013 již nebudou žádné, neboť platba SAPS dosáhne vyjednané úrovně v Kodani. Výše rozdílu v podpoře pro dojené i masné krávy tak bude ztrácet na významu. Proto je změna v  roce 2010 velmi důležit á. Pravidla po roce 2013 nejsou ještě známa.

Nechápeme necitlivé tvrzení SMO o posílání dobytka na jatka, jako prostor pro nic nedělání zemědělce. Zástupci SMO jsou sami zemědělci a velmi dobře ví, že pro zemědělce je rozhodnutí o zrušení  chovu skotu velmi těžké a frustrující. V mnoha případech se jedná o rozhodnutí nesoucí dluhy do dalších let, spojené s propouštěním zaměstnanců a zmařením mnohaleté chovatelské a šlechtitelské práce.

Na závěr zdůrazňujeme, že cílem Zemědělského svazu není snaha poškodit chovatele KBTPM, ale upravit podporu chovatelům všech přežvýkavců rovnoměrně. Chovatelé KBTPM tak budou mít stejné podmínky jako v počátečním období po vstupu do Evropské unie a výše platby pro obě skupiny chovatelů, by v  případě akceptování požadavku ZS ČR, byla stejná. Je vidět, že mimořádná podpora chovatelům KBTPM v  letech 2008 a 2009 sklízí nevděk. Mrzí nás, že SMO neřeší tuto problematiku na odborné úrovni a snaží se takto postavit jednu skupinu chovatelů proti druhé.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info