Spotřeba masa by měla stoupat

Světová spotřeba masa by měla v průběhu příštích deseti let díky rostoucímu počtu obyvatelů naší planety a hospodářskému vývoji kontinuálně narůstat. Meziroční nárůst by se měl pohybovat na hranici dvou procent a měl by tak mírně zaostat za růstem dosažným v uplynulých letech. To vychází z dlouhodobé analýzy trhu studie „Agricultural Outlook 2009 – 2018“, studie OECD a FAO, amerického ministerstva zemědělství (USDA) a institutu FAPRI.

Světová produkce masa by měla do roku 2018 stoupnout na 328 milionů tun, výroba vepřového masa by se měla zvýšit o 1,8 %. V krátkodobém horizontu by sice měla globální trh s masem negativně ovlivnit světová hospodářská a ekonomická krize, ale vývoj u jednotlivých druhů masa bude probíhat výrazně diferencovaně, uvádí se ve zprávě. Experti očekávají, že se celkový objem globálního obchodu v letošním roce zmenší a do roku 2012 nedojde k plnému oživení. Z dlouhodobého pohledu (do roku 2018) se ale očekává každoroční nárůst objemu obchodů v řádu 2,4 %

Brazílie bude podle prognózy díky 64% podílu na světovém exportu masa dále posilovat svoji roli velkého hráče na globálních trzích.

Co se týče cenových očekávání, pokud nedojde k žádnému nepředvídatelnému vývoji, měly by ceny masa kontinuálně narůstat.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info