Bavlna na patnáctiměsíčním maximu

Na nejvyšší hodnotu za posledních sedm obchodních seancí vzrostla v rámci pátečního obchodního dne na burze ICE Futures U.S. cena nejaktivnějšího březnového futures kontraktu na bavlnu. Příčinou je jak značně nepříznivé počasí, panující v současnosti na území Spojených států, tak zhoršující se výhled globální produkce bavlny, jež dohromady tlačí poptávku po zmíněné komoditě vzhůru. Podle anglické společnosti Cotlook Ltd. dosáhne celosvětová produkce bavlny v marketingovém roce, jež začal 1.srpna 09, 22,06 miliónů metrických tun. Globální poptávka by se pak měla zvýšit o 4 % na celkových 23,3 miliónů metrických tun. Podle amerického ministerstva zemědělství dosáhne produkce bavlny v U.S., které jsou největšími vývozci bavlny na světě, v letošním marketingovém roce 12,5 miliónů žoků, o 3,8 % méně, než činil říjnový odhad.

Futures na bavlnu s březnovým termínem dodání posílil v rámci páteční obchodní seance na burze ICE Futures U.S. o 1,07 centu (1,5 %) na uzavírací cenu 74,04 centů za váhovou libru.

Stejným směrem pak pokračuje vývoj ceny bavlny také v rámci dnešní obchodní seance, konkrétně pak růstem o 1,33 centu na cenu 75,37 centů za váhovou libru. Jedná se o nejvyšší cenu nejaktivnějšího futures kontraktu na bavlnu od srpna loňského roku.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info