Irské zemědělství výrazně ztrátové

Příjmy irských farmářů klesly na nejnižší úroveň za posledních deset. Dotace poprvé převýšily čistý zemědělský příjem.

Údaje irského státního výzkumného ústavu Teagasc potvrzují, že by se většina irských farmářů měla minulém roce lépe pokud by pobírala jednotnou platbu na farmu bez produkce dobytka nebo plodin.

Průměrné příjmy na farmu podle Teagasc v roce 2008 klesly o 14 %, na necelých 17 000 € - což je jejich nejnižší úroveň za posledních deset let. Pokles je výsledkem růstu nákladů a poklesu cen zemědělských produktů. Příjmy z rostlinné výroby klesly o polovinu, zatímco příjmy v odvětví produkce mléka poklesly o 10 procent. V letošním roce však bude situace pravděpodobně ještě mnohem horší.

Dotace se v minulém roce zvýšily na průměrných 17 500 €, což představuje 103 % zemědělského příjmu. To je poprvé, kdy dotace převýšily čistý zemědělský příjem.

V roce 2008 utržil farmář za prodej potravin v průměru 38 232 €, ale na přímé náklady vynaložil 38 680 €. Horší situaci byli vystaveni farmáři zaměření na rostlinnou výrobu, kteří v průměru získali za prodej plodin o 6 000 € méně než vynaložili na jejich pěstování.

Údaje jsou ovlivněné počtem farmářů hospodařících na farmách na částečný pracovní úvazek a Teagasc tvrdí, že mnozí farmáři hospodařící v zemědělství na plný pracovní úvazek měli příjmy vyšší, i když tyto klesly na 38 000 € z průměrných 44 000 € v roce 2007. V tomto roce se předpokládá další pokles příjmů a to přibližně o 10 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info