Souhrn událostí uplynulých dní – 23.11. 2009

Vláda schválila program na podporu nákupu zemědělské půdy

Kabinet na dnešním jednání podpořil návrh programu Podpora nákupu půdy, který umožní zemědělcům čerpat z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) dotace na úrok z úvěru na nákup nestátní zemědělské půdy. Návrh vládě předložil ministr zemědělství Jakub Šebesta. Předkládaný program navazuje na program Půda, u kterého mohli farmáři podávat žádost o poskytnutí podpory do letošního 30. září. Předpokládaný objem podpory pro program činí 34 milionů korun.

Máslo je škodlivější než ztužené margaríny

Takzvané špatné tuky, které způsobují vážná onemocnění srdce, konečně téměř úplně zmizely z margarínů. Nadále se však používají v trvanlivém pečivu, šlehačkách ve spreji, zmrzlinách a dalších, především plnotučných mléčných výrobcích. A o čem je vlastně řeč? O tucích, ve kterých kvůli ztužování (takzvané hydrogenaci) vznikají škodlivé transnenasycené mastné kyseliny neboli TFA. Ty potom zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, a naopak snižují hladinu toho správného, což může mít velmi negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.

Zemědělský svaz se ohrazuje proti prohlášení Svazu Marginálních oblastí

Dne 19.11.2009 vydal Svazu marginálních oblastí (dále jen „SMO“) tiskovou zprávu, ve které prohlašuje, že cílem Zemědělského svazu ČR je vyplácet platby na neexistující dobytek. Tato informace stejně jako další v této tiskové zprávě je účelově zkreslena. Zemědělský svaz obhajuje stanovení maximální částky z národních doplňkových plateb TOP-UP na přežvýkavce a což je v  současných návrzích MZe realizováno.

Zástupkyně Evropské komise sjednotila české zemědělce

Ve čtvrtek 12. listopadu proběhlo jednání monitorovacího výboru Programu rozvoje venkova (PRV). Bylo schváleno několik pozitivních drobných změn pro další 9. kolo, které proběhne v únoru 2010. Nebude třeba předkládat a splnit finanční zdraví u všech opatření. Toto je pozitivní především v době krize. Finanční zdraví stejně nejvíce prověří banka, která schvaluje investiční úvěr. Dále bude možné podat žádost elektronicky přes portál Farmář a dojde k dalšímu zjednodušení kódů uznatelných nákladů. Došlo k rozšíření uznatelných nákladů, například u živočišné výroby bude možné zařadit pece na kadávery.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info