Moravský karas prý útočí na Rakousko, ochranáři přírody se brání

Zabij bobra, zachráníš strom. Známé pořekadlo, které vyjadřuje, jak složitá je ochrana přírody, možná našlo v Čechách další konkrétní uplatnění. Podle rakouských novin Der Standard totiž jedna z velkých ekologických organizací varovala Rakousko, Slovensko a Evropskou komisi před masivním rozšiřováním karase stříbřitého.

Ten se jako velmi invazivní druh ryby údajně rozšiřuje z Moravy na rakouské a slovenské území. Nepůvodní karas přitom decimuje jiné rybí populace a narušuje v tocích přírodní rovnováhu. Ani čeští odborníci se přitom nemohou shodnout, kdo za tuto invazi karasů z Česka vlastně může.

Někteří vědci obviňují ochranáře přírody z toho, že ve snaze chránit některé rostliny a ptáky v Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky výrazně omezili rybářské hospodaření na těchto rybnících, a umožnili tak karasům, aby se masivně rozšířili na úkor kapra i do sousedních povodí. Ochranáři jsou ale přesvědčeni o tom, že se naopak jedná o jakýsi komplot rybářů.

"Určitě je pravda, že ochranářská opatření v rezervaci Lednické rybníky způsobila rapidní nárůst populace karase, který se pak dostává do dalších toků a nádrží," říká Jan Mareš z Ústavu zoologie, rybářství a hydrobiologie Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Ochránci přírody se totiž podle něj snaží novým plánem péče z roku 2006 vrátit soustavě rybníků jakýsi přirozený charakter, který však tato soustava nikdy neměla. Byla totiž vybudována uměle a celá staletí se na ní rybářsky hospodařilo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info