Souhrn událostí uplynulých dní – 25. – 26. 11. 2009

SZPI kontrolovala balené bagety, všech 40 vzorků testy prošlo

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nenašla při kontrolách balených plněných baget a housek žádné závažné nedostatky. Inspektoři se zaměřili hlavně na hygienické podmínky při skladování a prodeji a správnost informací na etiketách. Žádný ze 40 vzorků nebyl vyhodnocen jako nevyhovující, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Martina Šmídtová. Inspekce zkontrolovala v minulých dnech desítky míst, kde se bagety prodávají.

Moravská vína okouzlila svět, ocenili je odborníci

Kvalitu Moravských vín ocenili světoví odborníci. Čtyři velké zlaté, tři zlaté a pět stříbrných medailí vyhrála Moravská vína v prestižní zahraniční soutěži Terravino. Soutěž se uskutečnila v Izraeli. Celkově bylo do soutěže přihlášeno 550 vín ze 30 zemí. Moravané o úspěch bojovali 45 vzorky tuzemských vín. Medaile si odneslo 14 vzorků moravského moku. „Ze 45 vzorků moravských vín se po třídenním bodování porotců z 11 zemí může Česká republika pochlubit 14 oceněními,“ komentuje výsledky sommeliér Dr. Luboš Bárta.

Úroda byla slušná, přesto nás čeká těžký rok

„Dostáváme se do podobné situace jako třeba zemědělci, kteří jsou zaměřeni na produkci mléka. Prodáváme totiž za ceny, které jsou často nižší než ty, za které jablka vypěstujeme,“ říká po letošní sklizni ředitel Sadů Životice Dušan Kokoška. Úroda byla podle něj letos obdobná jako ta v uplynulém roce. "Ze sadů jsme sklidili zhruba 1,6 tisíce tun. Na stromcích jsme nechali odhadem ještě dvě stě tun jablek, která byla nějakým způsobem poškozena a stejně by se nám je při současné situaci na trhu nepodařilo prodat,“ upřesnil Kokoška.

Odborníci:Biopotraviny jsou zdravější než klasicky vyráběné

Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější a obsahují méně nežádoucích látek než potraviny vyráběné ze surovin produkovaných konvenčním zemědělstvím. Vyplývá to z výsledků výzkumného projektu QLIF, na němž v letech 2004 až 2009 pracovalo 31 evropských výzkumných středisek, společností a univerzit. Jeho výsledky dnes v Praze prezentovali přední odborníci na ekologické zemědělství. Popřeli tak v červenci medializovanou studii britských vědců, podle nichž nejsou biopotraviny zdravější než ty normálně vyráběné.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info