České zemědělství potřebuje koncepci

Ministerstvo zemědělství zřídí od 1. prosince pracovní skupinu, která by měla vytvořit dokument s vizí českého zemědělství po roce 2010.

Na odborném semináři Zemědělská politika 2010 to v tomto týdnu řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Nevládní zemědělské a potravinářské organizace již několik měsíců upozorňují, že tuzemskému agropotravinářskému sektoru chybí dlouhodobý koncepční dokument a ministerstvo problém neřeší. Ve skupině by měli zasednout také zástupci zemědělské veřejnosti. Tato platforma by měla sloužit nové vládě jako základ pro definování pevného ukotvení zemědělství v národním hospodářství v budoucím období, uvedl Šebesta.

Vznik orgánu následně uvítal šéf největší tuzemské nevládní organizace zemědělců, Agrární komory, Jan Veleba. Kvůli rychle rostoucí světové populaci bude podle něj stále důležitější potravinová soběstačnost jednotlivých států. Přijde doba, kdy zemědělství a stát, který bude mít vlastní potraviny, bude naprosto strategická záležitost, uvedl.

Záměr ministerstva přivítali také na semináři přítomní zemědělští experti politických stran. Já jsem rád, že pan ministr jako první z ministrů zemědělství reaguje na náš požadavek, uvedl například místopředseda sněmovního zemědělského výboru Pavel Kováčik (KSČM).

Přestože v názorech na agrární politiku panují mezi stranami rozdíly, jejich zástupci se vesměs shodli například na nutnosti vyrovnání dotačních podmínek pro české zemědělce. Ti stále pobírají výrazně méně peněz než jejich kolegové ze starých členských zemí Evropské unie. Podmínky by se měly narovnat až po roce 2013.

27. listopadu 2009, redakční zpráva

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info