Pivovar v Lounech zavřel lahvovou stáčírnu

Pivovar v Lounech dnes zavřel stáčírnu, kde se plnilo pivo do lahví. Pracovalo v ní 45 lidí.

V lounském pivovaru byla v pátek 27. listopadu zavřena stáčírna, kde se plnilo pivo do lahví.

Pivo značky Louny se tam bude i nadále vařit, ale do lahví se bude stáčet v pivovaru Velké Březno u Ústí nad Labem.

Bude se propouštět?

Celkem bylo ve stáčírně zaměstnáno 45 lidí, některé z nich už dřív Pivovar Louny převedl na jiné pozice. Ale 29 z nich se stalo nadbytečnými. „Neznamená to však, že všech 29 dotyčných bude propuštěno, protože nabízíme mnoho alternativních pozic, jak v Lounech, tak v jiných našich pivovarech. Zda je pracovníci přijmou, bude předmětem osobních jednání s každým z nich,“ sdělila Deníku Kateřina Eliášová, mluvčí společnosti Heineken, který Pivovar Louny od loňského roku vlastní.

Heineken ve svých pivovarech, které v ČR vlastní, provedl několik změn, které se týkají výroby a distribuce piv. Heineken vlastní například pivovary Starobrno, Krušovice či pivovary Krásné a Velké Březno v Ústí nad Labem. Heineken je trojkou na českém trhu a jeho zdejší pivovary loni vyrobily 2,8 milionu hektolitrů piva. V červnu firma oznámila, že uzavře pivovary ve Znojmě a Kutné Hoře.

Nízká produktivita

„Změny v portfoliu značek a obalů vyústily v nedostatečné využití stáčecí linky pro lahve v lounském pivovaru. Stáčírna lahví v Lounech nyní vykazuje nejnižší efektivitu a produktivitu ze všech lahvových provozů naší společnosti,“ sdělila Kateřina Beute, mluvčí společnosti Heineken.

V Lounech se také podle ní vyskytly opakované problémy s kvalitou piva stáčeného do lahví a s bezpečností výroby lahvového piva. „Tyto problémy vedly k opakovaným stížnostem na kvalitu a dodávky lahvového piva z Loun,“ uvedla.

„Stáčírna lahví je navíc ve špatném technickém stavu a její modernizace podle standardů bezpečnosti a požadavků na kvalitu společnosti Heineken by znamenala rozsáhlé investice. Taková investice se nejeví smysluplná vzhledem k tomu, že kapacita lahvové stáčecí linky v Lounech není pro nás nutně potřebná,“ sdělila Kateřina Beute.

Pivo se vaří dál

Pivo v Lounech se ale bude vařit dál, jeho plnění do lahví se přesouvá do pivovaru Velké Březno. V Lounech zůstává stáčírna, kde se plní pivo do sudů.

Zda Heineken počítá s Pivovarem Louny i do budoucna, ze společnosti jasně nezaznělo. „Značka Louny bude nadále hrát důležitou roli v našem portfoliu jak v domácím, tak i v exportním měřítku,“ uvedla K. Beute.

Otázkou ale je, zda Heineken neuvažuje o přesunutí výroby z Loun jinam. Jak to například už letos v ČR provedl – výrobu piva značky Dačický převedl z Kutné Hory do Velkého Března a znojemského Hostanu do brněnského pivovaru Starobrno.

Ekonomická krize se nevyhnula ani pivovarnictví. „Ta ovlivňuje pokles pivního trhu všeobecně a tedy i naše prodeje. Má také značný dopad na export našich značek,“ uvedla K. Eliášová už dřív na dotaz Deníku na další osud Pivovaru Louny. Firma tedy bude muset na tuto situaci nějakým způsobem reagovat.

Pivovar Louny zaměstnává 99 lidí v rámci pivovarské výroby a dalších dvacet v rámci lounského distribučního centra. Pivovar patří k tradičním sponzorům sportovních a společenských akcí v regionu.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info