Ruské mléko bude stáčet český automat

Do mlékárenského kombinátu v ruském Korenovsku míří moderní výrobní linka, kterou nedávno dokončili technici a dělníci chotěbořské společnosti NATE-nápojová technika.

Kompletní zařízení vezou na místo určení tři kamiony a na tři tisíce kilometrů dlouhou cestu, která potrvá nejméně pět dnů a povede přes Slovensko a Ukrajinu, se vydaly z Chotěboře v pátek.

„Jde o první automatickou mléčnou linku od společnosti NATE na ruském trhu,“ řekl obchodní referent společnosti NATE - nápojová technika, Oleksandr Voychenko a dodal, že linka je určena pro plnění mléka, kefíru a tekutých jogurtů. „Podle specifických požadavků odběratele jsme modifikovali především ventil plniče, který je schopen plnit i jogurty s obsahem tvrdších kusů ovoce nebo cereálií,“ vysvětlil Voychenko.

Za hodinu sedm tisíc lahví mléka

Linka se skládá z tribloku moderní modelové řady PETBLOK Volumetric, určeného pro vnitřní a vnější oplach PET lahví, jejich plnění pomocí plniče s třiceti plnicími ventily, a uzavírání šroubovým plastovým uzávěrem. Dále z etiketovačky Sleeve, baličky PET lahví do teplé smrštitelné fólie a dopravníků lahví a balíků. Na její obsluhu stačí tři lidé. „Plnič je zcela automatický a jeho provoz nevyžaduje téměř žádné manuální zásahy.

Naprostou sterilitu procesu plnění plastových nápojových a jogurtových PET obalů mlékárenskými výrobky zajišťuje kromě pravidelného plně automatického vymývání vnitřního prostoru plniče dezinfekční pěnou i permanentní přítomnost proudu sterilního vzduchu. Automat se postará také o naprostou čistotu plněných lahví i jejich uzávěrů. Vymývá je zevnitř i zvenku, a to nejprve chemickou dezinfekcí a následně pitnou vodou,“ konstatoval Voychenko. Samotný plnič je vyroben z potravinářské nerezové leštěné oceli a váží šest tun.

Za hodinu provozu naplní linka mlékem sedm tisíc kusů litrových lahví. Kefír plní do obalů o objemu 0,37 litru a zvládne jich dvanáct a půl tisíce za hodinu. Balení jogurtu o objemu 0,27 litru vychrlí v průběhu šedesáti minut čtrnáct tisíc.

Bulhaři ani Němci neuspěli

Vysoká výrobní kapacita nejmodernější technologie konstrukčních prvků a malé, ve srovnání s konkurenty, rozměry výrobní linky sehrály rozhodující roli při rozhodování vedení korenovského mlékárenského kombinátu. „Měli jsme konkurenci v německých a bulharských firmách. Zejména Bulhaři nabízeli daleko nižší výrobní cenu, ale kapacitou na náš výrobek nestačili,“ poznamenal Voychenko. „Podobnou linku jsme před časem dodali do provozu ve Valašském Meziříčí, a právě tam si ji přijeli zástupci ruské mlékárny prohlédnout. Přesvědčili se o její kapacitě a v létě podepsali kontrakt,“ řekl Voychenko.

Technici a dělníci společnosti NATE-nápojová technika na lince pracovali čtyři měsíce. A budou to také odborníci z Chotěboře, kteří ji pojedou do Korenovska v Krasnodarském kraji nainstalovat a spustit. Do plného provozu bude linka uvedena ještě letos v prosinci, nebo v lednu roku příštího.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info