Oteplování mění chuť alsaských vín. Bude to k pití?

Klimatické změny uspíšily vinobraní v Burgundsku, změnily chuť alsaských vín a narušily hydrataci hroznů na francouzském středomořském pobřeží. V důsledku globálního oteplování by se za pár roků mohlo francouzské šampaňské ocitnout na stejné úrovni jako britské bublinky.

S odvoláním na Michela Issalyho, předsedu francouzské organizace Nezávislý vinař, která podle něho reprezentuje polovinu francouzské vinařské produkce, to napsala agentura AP.

Z ekonomického hlediska je v sázce mnoho. Zajdou-li věci příliš daleko a chuť vína se zásadním způsobem změní, riskujeme ztrátu velké části trhu, řekl Issaly na pařížském vinařském veletrhu. Oblasti možného pěstování vína se posunují na sever. Před 40 nebo 50 lety bylo "absolutně absurdní" pomýšlet na významnější výrobu vína v Británii. Teď "víme, že během několika málo let budou Britové schopni dělat víno chuťově blízké šampaňskému", řekl Issaly.

Konstatoval také, že zvyšující se teploty vysušují půdu, zbavují hrozny kyselosti a zvyšují obsah alkoholu ve víně. "Po desítky a dokonce stovky let se hladina alkoholu pohybovala mezi deseti a dvanácti stupni. V roce 2003 jsme tu měli třináct až třináct a půl. Dnes hladina v některých oblastech stoupla na patnáct stupňů. To už vyvstává problém, zda je to k pití."

Zmizí Pinot Noir?

Znepokojení vyvolává hlavně výhled do budoucna. Pokud budou teploty dál stoupat, pak by hrozny jako Pinot Noir, které nemilují příliš mnoho slunce, mohly během 20-30 let zmizet z velké části Burgundska, řekl Issaly.

Francouzští vinaři vinaři už teď soupeří s velmi silnou konkurencí vín ze zemí jako Jihoafrická republika a Austrálie. Kromě toho nynější ekonomická krize vedla mnohé spotřebitele k tomu, aby se víc dívali na ceny. Agentura ale poznamenává, že vyšší teploty nemusejí být nutně pro vinaře špatnou zprávou, protože dělají hrozny sladšími a omezují potřebu přidávat do vína cukr.

"Abychom byli opravdu upřímní, z globálního oteplování těžíme, protože už nemusíme mošty sladit," řekl burgundský vinař Jacky Martinon. Celkově ale na veletrhu převažovalo znepokojení nad možnými důsledky oteplování. "Dobré víno potřebuje slunce, ale i déšť," řekla Maryse Meyreová z oblastí Médoku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info