Souhrn událostí uplynulých dní – 27. – 29. 11. 2009

Ruské mléko bude stáčet český automat

Do mlékárenského kombinátu v ruském Korenovsku míří moderní výrobní linka, kterou nedávno dokončili technici a dělníci chotěbořské společnosti NATE-nápojová technika. Kompletní zařízení vezou na místo určení tři kamiony a na tři tisíce kilometrů dlouhou cestu, která potrvá nejméně pět dnů a povede přes Slovensko a Ukrajinu, se vydaly z Chotěboře v pátek. „Jde o první automatickou mléčnou linku od společnosti NATE na ruském trhu,“ řekl obchodní referent společnosti NATE - nápojová technika, Oleksandr Voychenko a dodal, že linka je určena pro plnění mléka, kefíru a tekutých jogurtů.

AFP: Velká francouzská vína musejí stále víc soupeřit s padělky

Petrus, Romanée-Conti, Château d'Yquem... Prestižní značky vín, které jsou luxusními výrobky stejně jako kabelky nebo jiné doplňky velkých módních tvůrců, vzbuzují chtivost padělatelů, jejichž láhve se objevují na trhu ve stále větší míře. S odvoláním na profesionály tohoto oboru to píše agentura AFP. Falšovaná vína, "to tu vždycky tak trochu bylo, ale jak ceny velkých vín rostou, rozšířilo se to", říká Sylvain Boivert, ředitel rady pro "grands crus classés", jak se označuje nejprestižnější kategorie francouzských vín. Zdůrazňuje ale, že na rozdíl od luxusních značek módy "ještě (v případě vína) nejsme u průmyslové výroby padělků"

České zemědělství potřebuje koncepci

Ministerstvo zemědělství zřídí od 1. prosince pracovní skupinu, která by měla vytvořit dokument s vizí českého zemědělství po roce 2010. Na odborném semináři Zemědělská politika 2010 to v tomto týdnu řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Nevládní zemědělské a potravinářské organizace již několik měsíců upozorňují, že tuzemskému agropotravinářskému sektoru chybí dlouhodobý koncepční dokument a ministerstvo problém neřeší. Ve skupině by měli zasednout také zástupci zemědělské veřejnosti. Tato platforma by měla sloužit nové vládě jako základ pro definování pevného ukotvení zemědělství v národním hospodářství v budoucím období, uvedl Šebesta.

Zemědělci nadávají na bionaftu, ucpává dlouho odstavené motory

Biosložka, která se povinně přidává do nafty, z ní může při dlouhém skladování učinit nepoužitelné palivo. Problém se týká zejména řidičů, kteří své automobily odstavují na zimu či zemědělců, kteří některé stroje využívají jen v části roku. Zkušenosti s tímto problémem má soukromý zemědělec ze Slánska. Když se mu po delší odstávce nepodařilo nastartovat kombajn, pustil se do rozebírání motoru a hledání závady. Ke svému vlastnímu překvapení zjistil, že za kolaps stroje může biosložka, která se musí povinně přimíchávat do běžné motorové nafty.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info