Antibyrokratická komise pokračuje

Doslova před pár dny oznámil ministr zemědělství Jakub Šebesta vznik antibyrokratické komise.

Do jejího čela byl vybrán soukromý podnikatel v zemědělství Lubomír Burkoň. „Je to pro mne velká čest, že jsem byl vybrán pro tuto funkci a chci se jí věnovat velmi zodpovědně,“ řekl nám při setkání. „Rozhodně chci potvrdit, že setkávání devítičlenné komise nebude nějakým místem pro politikaření, ale rozumné jednání,“ řekl.

Lubomír Burkoň hospodaří na 2680 hektarech půdy, z toho je 120 hektarů orné půdy.Chová převážně skot plemene aberden angus na žír a vše dělá v 18 až 22 lidech. Jeho farma je na Trutnovsku.

V antibyrokratické komise jsou zastoupeny nevládní agrární organizace – Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Společnost mladých agrárníků ČR, Asociace soukromého zemědělství ČR, tedy celé spektrum zemědělství. Rozhodně budeme probírat jen to, co nás při úřadování v zemědělství zatěžuje,“ potvrdil dál Burkoň. Sám je místopředsedou Českomoravského svazu podnikatelů v zemědělství, což je další významné uskupení zemědělců.

Antibyrokratická komise působila za exministra zemědělství Petra Gandaloviče a ministr Šebesta její činnost ukončil, aby po čase nechal vzniknout novou, s novým obsazením, kde jsou zastoupeny spravedlivě všechny organizace zemědělců. Podle Burkoně má nyní z minulého působení antibyrokratická komise na 84 nevyřízených námětů. „Nejdříve je musíme posoudit a ty, co jsou aktuální, budeme podle pořadí naléhavosti co nejrychleji předkládat k možnému vyřízení,“ uvedl Burkoň. Antibyrokratická komise se bude scházet jednou v měsíci. „Na ministerstvu máme svou kancelář a naše tajemnice Milena Sedláčková je zaměstnancem ministerstva zemědělství. Je to vstřícný krok ministra zemědělství Jakuba Šebesty a pro nás je to velmi dobré, práce se tak zpružní,“ dodal novopečený předseda, který především spoléhá na selský rozum a zkušenosti ze soukromého podnikání v zemědělství. Jak podotkl, z 2680 hektarů půdy je jeho vlastních na 2000 hektarů. Začal soukromě hospodařit hned po roce 1990 a sám o sobě rád říká, že je svobodný sedlák. Kdo jej zná, tak potvrdí, že není žádným notorickým stěžovatelem, ale má jasně stanovené priority a s osobním elánem se snaží někdy i zapeklité věci řešit s určitým nadhledem. „Chceme využít každý námět z praxe a budeme se také každým jednotlivě zabývat,“ říká Burkoň a vyzývá zemědělskou veřejnost, aby své náměty, dotazy a příspěvky posílala na e-mailovou adresu tajemnice komise: milena.sedlackova@mze.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info