Souhrn událostí uplynulého dne - 29. 11. 2009

Stát podpoří české zemědělce dotací až 800 milionů korun

Stát poskytne zemědělcům podporu až 800 mil. Kč prostřednictvím dotací úroků z krátkodobých provozních úvěrů. Zemědělci mohou čerpat dotace z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Smyslem podpory je řešit přechodný nedostatek peněz způsobený dlouhou splatností faktur mlékáren, pekáren a dalších zpracovatelů v zemědělství. Významná je i podpora státu formou garance až poloviny z objemu úvěru zemědělce, protože zvyšuje šance zemědělce na získání financí.

Vláda dnes projedná návrh na odložení splácení půjček zemědělců

Zemědělci by už nemuseli půjčky, které čerpali v letech 1991 až 1995, pravidelně splácet vždy na konci kalendářního roku, ale až v závěru prvního čtvrtletí roku následujícího. Počítá s tím návrh ministerstva zemědělství (MZe), který dnes projedná vláda. MZe změnu zdůvodnilo nedobrou finanční situací zemědělců kvůli loňskému propadu výkupních cen zemědělských komodit, se kterým farmáři ve svých finančních plánech nepočítali. Ministři se budou zabývat i poslaneckým návrhem na vydání zákona o zrušení listinných akcií na majitele.

Do Prahy míří tisíce zemědělců, obsadí Hradčany

Zemědělci znovu obsadí Prahu. Podle odhadů Agrární komory ČR, která protest pořádá, jich má přijet na čtyři tisíce. I když půjde o pokojnou demonstraci, agrární špičky nevylučují, že může dojít i k blíže neurčení excesům. Farmářům jde o přežití. I když půjde o pokojnou demonstraci, agrární špičky nevylučují, že může dojít i k blíže neurčení excesům. Farmářům jde o přežití. „Akce začne ve středu v jedenáct hodin na Hradčanském náměstí,“ informoval dnes poradce prezidenta Agrární komory ČR Jan Záhorka s tím, že na Hradčanech se má shromáždit tři tisíce pět set až čtyři tisíce demonstrujících farmářů.

Vláda schválila rozpočet SZIF na rok 2010

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) by měl příští rok hospodařit s částkou ve výši přesahující 33,5 miliard korun, většina peněz jde na zabezpečení Společné zemědělské politiky. Návrh rozpočtu dnes schválila vláda. Rozpočet nyní putuje do Poslanecké sněmovny, kde bude vláda o jeho schválení usilovat současně s návrhem státního rozpočtu ČR na rok 2010. „Celkový rozpočet fondu by měl podle návrhu příští rok dosáhnout částky bezmála 33 664 milionů korun,“ uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Největší část z celkové sumy, téměř 27 034 milionů korun, je podle jeho slov určena na dotace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info