Souhrn událostí uplynulých dní – 1. 12. 2009

Vláda včera schválila zásadní strategické dokumenty pro životní prostředí

Ministr životního prostředí Ladislav Miko, který se dnes vrací do Bruselu, stihl před svým odjezdem předložit vládě několik zásadních strategických dokumentů, které budou mít v budoucnu významný vliv na oblast životního prostředí. Patří mezi ně "Návrh tezí Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR", "Aktualizace státního programu ochrany přírody a krajiny České republiky" a "Teze rozvoje odpadového hospodářství v České republice".

Vliv teploty na potravinové alergeny

Britská organizace vzniklá za účelem podpory lidí s alergií Anaphylaxis campaign se s využitím materiálů britského úřadu FSA a úřadu EFSA a po řadě konzultací pokusila vyhodnotit vliv tepelného ošetření na některé alergenní potraviny.

Výrobci francouzských uzenin sondují český trh

Šunka z černého bigorského vepře, bayonská šunka z povodí řeky Adour, klobásy se "šlehanou" náplní z Alsaska, teriny, paštikové pěny, játrové, husí a zvěřinové speciality z francouzských regionů si hledají cestu na český trh. Společnosti z Bretaně, Alsaska, jihozápadní a centrální části Francie prý motivuje zájem Čechů o uzeniny a masné výrobky. "Snažíme se nabídnout zvědavému zákazníkovi jinou chuť, než na kterou je zvyklý. Česká republika není sice nijak velká, ale konzumuje se tady prakticky dvakrát více uzenin než ve Francii. Potenciálně se chceme dostat také na slovenský trh."

Špinavá prasata jsou zdravá prasata

Žít tak trochu jako prasátko se občas vyplatí. Nová studie ukazuje souvislost mezi životem ve "špinavém" venkovním prostředí a správným fungováním imunitního systému. Britští vědci pracovali se skupinou 54 selat, která po narození rozdělili do tří typů prostředí - venkovního, vnitřního a vnitřního izolovaného, ve kterém selata denně dostávala antibiotika. Selata vědci postupně utráceli a studovali složení jejich střevní mikroflóry.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info