L-karnitin v čajových a kávových nápojích

V poslední době bylo zvýšeno použití l-karnitinu v čajových a kávových nápojích díky výjimečným technologickým vlastnostem průmyslového preparátu Carnipure™, který je v současné době populární funkční složkou používanou při výrobě nealkoholických nápojů. Jeho zdravotní přínos mu dovoluje, aby byl přidáván do mnoha různých typů nápojů, jakými jsou například nápoje pro sportovce, funkční nápoje a ovocné šťávy. CarnipureTM je zvláštním stupněm l-karnitinu vyráběného švýcarskou společností Lonza, díky jedinečnému procesu založenému na fermentaci. Tento výrobce je jako jediný schopen vyrábět l-karnitin stejným způsobem jako se tvoří v přírodě.

L-karnitin je látka přirozeně se vyskytující v lidském těle, která hraje důležitou roli v metabolismu z hlediska vzniku energie. Je nezbytný pro transport mastných kyselin s dlouhými řetězci do mitochondrií, „spalovačů“ v buňkách, kde jsou mastné kyseliny odbourávány a transformovány na energii. L-karnitin je důležitý pro zásobování energií mnoha tělesných orgánů, například srdce, svalů, jater a obranyschopných buněk. Lidské tělo vytváří zhruba 20 mg l-karnitinu denně za pomocí různých látek: aminokyselin (lysinu a methioninu), vitaminů (C, B3 a B6) a železa. Navzdory schopnosti lidského těla syntetizovat l-karnitin je však většinou získáván ze stravy. Zvláště bohaté na l-karnitin je červené maso (například jehněčí, zvěřina a hovězí), zatímco ryby, drůbež a mléko ho obsahují menší množství. V potravinách rostlinného původu je ho velmi málo nebo ho neobsahují vůbec. Dobře vyvážená, nevegetariánská strava zajišťuje okolo 100-300 mg l-karnitinu denně.

Rozsáhlý výzkum ukázal, že přídavek prostředku CarnipureTM může hrát přínosnou roli v mnoha oblastech zdraví, včetně cvičení, úpravy hmotnosti a kardiovaskulárního zdraví.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info