Stres podporuje verticiliové vadnutí brambor

V některých porostech brambor se v letošní sezóně poprvé objevilo verticiliové vadnutí. Houba Verticillium albo-atrum způsobuje většinou ohniskovitě se vyskytující náhlé dozrávání. Typickým symptomem je žloutnutí, které se objevuje nejprve na spodních listech, většinou jen na jedné straně. U hlíz mohou na napadení poukazovat hnědě zbarvené svazky cévní. Příčiny vadnutí jsou rozmanité. Je však třeba dbát následujících zásad:

Při napadení je důležité pátrat po stresových faktorech. K těm patří např. osevní postup, zásobenost živinami (především draslíkem), utužení půdy, půdní struktura a obsah humusu.

Pro půdní strukturu je důležitá především správná hodnota pH půdy. Jak ukázaly aktuální průzkumy, mnoho ploch je silně podzásobeno. Proto je nutné především přezkoumat zásobení vápníkem. To platí zejména při výměně ploch.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info