Masokombináty ponesou společný název

Podniky Kostelecké uzeniny a Maso Planá, jehož součástí je masozpracovatelský závod ve Studené, vstoupí do nového roku jako jedna společnost, která ponese název Kostelecké uzeniny.

Uvedl to Pavel Kváč, generální ředitel společnosti Kostelecké uzeniny a výkonný ředitel společnosti Maso Planá, které patří skupině Agrofert. O fúzi bylo rozhodnuto na valných hromadách obou dosud samostatných společností.

Další zvýšení tržeb

Obě firmy dosáhly loni obratu přes šest miliard korun a zaměstnávaly přes dva tisíce pracovníků. Vedení společnosti plánuje další zvýšení tržeb. Proto by připravovaná fúze neměla mít na počet zaměstnanců větší dopad.

„Nadále však budeme dodávat na trh oblíbené výrobky jak pod značkou Kostelecké uzeniny, tak i Maso Planá,“ uvedl generální ředitel Pavel Kváč. Pro zákazníky by se tedy na pultech obchodů měnit nic nemělo. Pro odběratele by však mělo podle jeho slov jednotné řízení podniků do budoucna znamenat pružnější a lepší spolupráci.

Zaměstnanci

Počet zaměstnanců v obou masokombinátech, který činí v současnosti zhruba dva tisíce lidí, by měl podle Pavla Kváče zůstat beze změny. Fúze by měla totiž posílit i konkurenceschopnost firemních výrobků na trhu. Přitom bude stále stěžejní udržení tradice českého potravinářství a kvalita jejich výrobků. Například na export jde v současné době deset procent produkce Kosteleckých uzenin. Změny zaznamenají pouze pracovníci v organizačních strukturách a v systému řízení. Výroba ve všech současných provozech masokombinátů by měla pokračovat i nadále.

Masna Studená

Týká se to rovněž provozu pobočky ve Studené, kde je výroba zaměřená na trvanlivé salámy, z nichž podle Kváše na trhu vede Zličan, Paprikáš a Herkules. „Připravovaná fúze nebude mít žádný podstatný dopad na pobočku ve Studené, ať již na výrobu nebo zaměstnanost. Co se týká sortimentu výrobků, nepočítáme s jejich omezením, ale spíše s dalším rozvojem,“ ubezpečil Pavel Kváč.

Loni byly totiž pro stovku zaměstnanců masny právě ve Studené vánoční svátky opravdu neradostné. Ke konci roku tam byl uzavřen provoz bourárny a většina těch, kteří v ní pracovali, se ocitla bez práce. Někteří využili nabídky přejít na jiné pracoviště v rámci podniku Maso Planá. „Uzavření bourárny před rokem nebylo součástí rozhodnutí souvisejících s fúzí, ale reakcí předchozího managementu na reálnou situaci na trhu, kdy byl většině zaměstnanců ukončen pracovní poměr,“ upřesnil Pavel Kváč. Prostory bývalé bourárny jsou v současné době prázdné. S ohledem na jejich charakter zůstává otázkou, zda se pro ně v budoucnu nějaké využití najde.

Kostelecké uzeniny, a. s.

1917 – založena Továrna na výrobu uzenin a konzerv v Kostelci

1992 – vznik a. s. Kostelecké uzeniny

1994 – zahájena výroba tepelně neopracovaných salámů

1998 –získání certifikátů pro vývoz do EU

2004–získáno povolení na otevření zastoupení v Rusku. Dokončena 1. etapa výstavby nové masné výroby. Celková současná plocha areálu Kosteleckých uzenin je 155 777 metrů čtverečních.

2006 – povolení k vývozu do Ruské federace

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info