Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 12. 2009

Spor o režim dovozu banánů do EU se po 16 letech chýlí ke konci

Světová obchodní organizaci (WTO) po zhruba 16 letech zřejmě definitivně vyřeší spor o režim dovozu banánů z Latinské Ameriky do zemí Evropské unie. Podle diplomatů v sídle WTO v Ženevě už nestojí prakticky nic v cestě a dohoda by měla být podepsána v pátek. Ve sporu jde o to, že Evropa se snažila chránit méně efektivní pěstitele ve svých bývalých koloniích a nechtěla ze svých pozic ustoupit. Spor o režim dovozů banánů do EU je nejdelším obchodním sporem o dovozní cla, jaký se kdy ve WTO řešil. Za pěstiteli z Latinské Ameriky, kteří byli dosud při vývozu banánů na evropský trh finančně znevýhodňováni, stojí převážně americký kapitál.

Ministerstvo zemědělství posílilo Nákazový fond o 30 milionů

Ministerstvo zemědělství posílilo Nákazový fond o 30 milionů, tyto finanční prostředky se dostanou k zemědělcům v průběhu prosince. V rámci ministerstva zemědělství se podařilo ušetřit na správních výdajích celkem 30 milionů korun. Tyto prostředky ministerstvu zemědělství převedlo 1. prosince 2009 ministerstvo financí rozpočtovým opatřením a budou využity na posílení národních podpor konkrétně na Program 8 - Nákazový fond, likvidaci kadáverů. Program bude tedy celkem v letošním roce operovat se sumou přesahující 90 milionů korun.

Martínek navrhl, jak zachránit české mléko

Systém garantovaných kvót mléka má udržet chovy skotu. Tím i celé zemědělství. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek předložil návrh ministerstvu zemědělství, jak by mohl vypadat systém garantovaných kvót mléka. Zemědělci prodají mléko za pět korun a od státu dostanou tři. Pokud výkupní cena přesáhne osm korun, stát nebude doplácet nic. V opačném případě dotace pokryje případnou ztrátu. „Sedmdesát procent kvóty roční spotřeby mléka a mléčných výrobků by bylo jištěných a třicet procent zůstane volných pro dovoz,“ uvedl hejtman Radko Martínek.

Znalost hnutí Fair Trade roste

Občanské sdružení Férová planeta zveřejnilo výsledky průzkumu znalosti hnutí a výrobků Fair Trade v České republice. Podle šetření provedeného agenturou NMS se už s výrobky označenými Fair Trade setkalo celkem 43 % respondentů. Téměř čtvrtina z dotazovaných potom tyto výrobky nakupuje občas nebo výjimečně a 3 % je zařadilo do pravidelné spotřeby. Znalost výrobků Fair Trade se přitom rychle zvyšuje - letos informovanost vzrostla téměř o polovinu ve srovnání s předchozími lety. Nejvíce lidí se o tomto hnutí, které prosazuje spravedlivé ceny za potraviny a výrobky ze zemí třetího světa, dozvědělo z médií (62 %), ostatní o nich slyšeli od známých a kamarádů (21 %) nebo je objevili přímo v prodejnách (17 %).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info