Boom solárních elektráren přitahuje pozornost spekulantů s pronájmy pozemků a střech

Neuvěřitelný boom instalací solárních panelů k výrobě elektrické energie přiměl jednoho z největších českých dodavatelů této technologie, firmu CZ-elektronika, s.r.o., k razantní restrukturalizaci podniku. Firma varuje před spekulanty s pronájmy.

„Díky státem garantované výkupní ceně na 20 let dopředu se z fotovoltaických systémů stal velmi výhodný byznys. Proto jsme byli nuceni přehodnotit naše podnikatelské záměry, předat část výroby některým českým subdodavatelům a razantně posílit obchodní oddělení,“ říká Petr Hlaváček, šéf vývoje a marketingu CZ-elektroniky. Podle jeho slov se obdobný vývoj jako v Česku dá předpokládat i v dalších státech bývalé východní Evropy.

V souvislosti s boomem slunečních elektráren varuje před spekulanty, kteří v této oblasti státem garantovaného podnikaní vidí snadné zisky. „Scénáře tohoto nekalého podnikaní se množí. Spekulanti si pronajmou vhodnou střechu nebo pozemek a u ČEZ nebo jiné společnosti si nasmlouvají maximální kapacitu sítě. V lepším případě elektrárnu skutečně postaví, ale majiteli střechy nebo pozemku platí jen směšné nájemné nebo v horším případě nepostaví nic, ale skutečně solidní zájemce o vybudování solární elektrárny musí daný pozemek nebo střechu několikanásobně přeplatit, protože kapacita sítě je spekulanty už nasmlouvaná na nepřekročitelný limit,“ vysvětluje Hlaváček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info