Produkce a obchod s medem v ČR

Produkce medu v ČR v r. 2008 meziročně klesla o 28 % na 6 078 t, a byla tak nejnižší od r. 2002. Příčinou byla nepříznivá zima 2007/2008, rozšíření varoázy a dalších virových onemocnění, takže uhynula asi čtvrtina včelstev (130 tis. včelstev). Asi polovina uhynulých včelstev byla za finanční podpory státu obnovena. Průměrný výnos se pohyboval kolem 13 kg/včelstvo. Průměrná výkupní cena byla 40 Kč/kg, u později stáčeného tmavého lesního medu 55-60 Kč.

V ČR je preferován spíše tmavý medovicový med. Je vhodnější pro pacienty s onemocněním dýchacích cest a ledvin. Produkce tmavého medu v r. 2009 se očekává spíše slabší. Spotřebitelská cena se zřejmě zvýší.

Světlý květový med má vyšší obsah bílkovin, a také více glukózy, takže snadněji krystalizuje, což však mu neubírá na kvalitě. Je vhodnější pro seniory, malé děti a pacienty se zažívacími problémy. Světlý med se stáčí na jaře a jeho letošní úroda (2009) je dobrá.

(Med je třeba skladovat v temnu, suchu a dokonale uzavřený – snadno přejímá pachy, ve vlhku může zkvasit.)

V dřívějších letech výrazně převažoval vývoz medu nad dovozem , v r. 2008 byly tyto položky téměř vyrovnané (vývoz 2 595 t, dovoz 2050 t), a navíc průměrná exportní cena dosáhla jen 40,82 Kč, a za dovoz se platilo průměrně 55,31 Kč, tj. zcela obrácený poměr než dříve. ČR dlouhodobě vyváží převážně surovinu a dováží med ve spotřebitelském balení. Dříve se exportovalo nejvíce do Německa, v. r. 2008 bylo hlavním odběratelem Polsko. Dováželo se nejvíce z Argentiny, Číny a Španělska.

Země EU vyvezly v r. 2008 mimo Unii 10 154 t, tj. více než v r. 2007 (9 266 t), a to hlavně do Švýcarska, Japonska, USA a arabských zemí. Nejvyšší ceny se dosahují při exportu do arabských zemí.

Pro zvýšení bezpečnosti včel vyzval Evropský parlament Komisi, aby zavedla povinné vyšetření dovážených medů na původce moru včelího plodu (varoáza).

V r. 2008 čerpala ČR 100% dotaci na podporu včelařství (1. rok z 3-letého cyklu podpor). Čerpalo se i z 3-letého programu na podporu spotřeby medu, který letos končí.

Pro soukromé včelaře je zajímavé, že novela veterinárního zákona rozšířila možnost prodeje medu do obchodů v rámci celého kraje.

Moderní obchod, 2009, č. 10, s. 35

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info