Souhrn událostí uplynulých dní – 4. - 6. 12. 2009

Potravinářům se nelíbí zpřísnění platebních podmínek Makra

Síť velkoobchodů Makro zpřísnila před Vánoci platební podmínky velkým potravinářským dodavatelům, sdělila ČTK Potravinářská komora. Řetězec prý po svých dodavatelích požaduje například dopředu vyplacení bonusů za jejich výrobky, které Makro prodá v posledním čtvrtletí roku. Od poloviny prosince až do 5. ledna navíc řetězec pozastaví výrobcům platby za dodané zboží, uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Vedení společnosti Makro uvedlo, že o připomínkách hodlá jednat se zástupci Potravinářské komory příští týden.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny navrhl navýšit národní podpory na rok 2010

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny při dnešním zasedání schválil navýšení pro dotační programy zemědělství o 200 milionů korun na rok 2010. Díky navýšení by se národní podpory dostaly na úroveň loňského roku. Navýšení bude schvalovat Poslanecká sněmovna v rámci schvalování státního rozpočtu. Finanční prostředky určené na dotační programy pro rok 2010 by tedy vycházely nově z celkového finančního limitu ve výši 1,1 mld. Kč, respektive 850 mil. Kč dotací na neinvestiční dotace a 250 mil. Kč dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (kapitálové výdaje).

Kupovat vánoční stromek na poslední chvíli se nevyplácí

Lidé začínají myslet na koupi stromku. Vánoce jsou totiž za dveřmi. Často ale nechávají koupi stromku na poslední chvíli. Myslí si totiž, že když si ho pořídí později, tak jim pak déle vydrží. Málokdo ale ví, že skoro všechny stromky, které se pak během prosince prodávají, se řežou v jeden čas. Proto vydrží stejně dlouho, ať už si je lidé koupí teď nebo třeba až den před Vánocemi. „Když si lidé jdou pro vánoční stromek až na poslední chvíli, tak se akorát připraví o možnost širšího výběru,“ poznamenal Oldřich Vyhnánek, který prodává stromky na Palackého náměstí v Kutné Hoře.

Lhůta pro vypořádání podílů v družstvech se zřejmě neprodlouží

Lhůta pro vypořádání majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech se pravděpodobně prodlužovat nebude. Rozhodla o tom sněmovna, když hlasy ČSSD, KSČM a KDU-ČSL vyškrtla senátní návrh na pětileté prodloužení lhůty z programu prosincové schůze. Lhůta má ve většině případů skončit letos, řada lidí se ale svých podílů dosud nedomohla. Mnozí z nich se kvůli tomu chtějí obrátit na soudy, a to i mezinárodní.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info