Vyšší intenzita pěstování kukuřice přispívá ke zhoršení kvality podzemních vod
07.12.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Rozšíření pěstování kukuřice negativně ovlivňuje kvalitu podzemních vod. To dokládají američtí vědci na základě analýz podzemních vod ve státě Indiana. Dosud se v USA kukuřice pěstovala zpravidla v rotaci se sójou. Rozšíření pěstování kukuřice a tím i pokračující redukce pěstování sóji má za následek zesílení eroze.
„Při změně osevního sledu kukuřice – sója v monokulturu kukuřice se zvyšují sedimentační ztráty“, tvrdí Indrajeet Chaubey, docentka University Purdue, „a tím se dostává více zbytků živin a pesticidů do vodních systémů“. Tento problém se zhoršuje ještě tím, že u kukuřice je oproti sóje vyšší intenzita hnojení a ochrany rostlin.
Ministerstvo zemědělství USA nyní hledá možnosti, jak udržet negativní vliv na pitnou vodu na nízké úrovni.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Obce se zlepšují v třídění komunálního odpadu, ukazují data MŽP (23.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Agrovoltaika by v Česku mohla vzniknout na více než 70 000 hektarech půdy (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce, hrozba kalamity je zatím malá (23.04.2024)
- V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů (23.04.2024)