Vyšší intenzita pěstování kukuřice přispívá ke zhoršení kvality podzemních vod

Rozšíření pěstování kukuřice negativně ovlivňuje kvalitu podzemních vod. To dokládají američtí vědci na základě analýz podzemních vod ve státě Indiana. Dosud se v USA kukuřice pěstovala zpravidla v rotaci se sójou. Rozšíření pěstování kukuřice a tím i pokračující redukce pěstování sóji má za následek zesílení eroze.

„Při změně osevního sledu kukuřice – sója v monokulturu kukuřice se zvyšují sedimentační ztráty“, tvrdí Indrajeet Chaubey, docentka University Purdue, „a tím se dostává více zbytků živin a pesticidů do vodních systémů“. Tento problém se zhoršuje ještě tím, že u kukuřice je oproti sóje vyšší intenzita hnojení a ochrany rostlin.

Ministerstvo zemědělství USA nyní hledá možnosti, jak udržet negativní vliv na pitnou vodu na nízké úrovni.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info