Pytláci se budou klidně prohánět lesy a nikdo je nezastaví

Lovci bez povolenek, ale i novodobí pytláci, kteří brázdí lesy v terénních autech a s moderními zbraněmi, se budou v české přírodě po Novém roce cítit takřka neohroženě.

Začne totiž platit nový trestní zákon, který v praxi neumožní zastavit je, ani když budou přistiženi v lese s návnadami nebo se zbraněmi v ruce.

Protože norma ruší postih za přípravu trestného činu pytláctví, budou muset myslivci čekat až černí lovci něco uloví. Navíc bude nutné znalecky dokázat, že škoda na ulovené zvěři přesáhne pět tisíc korun, což bude podle některých odborníků velmi obtížné.

Většina drobné zvěře, jako jsou bažanti nebo zajíci, ale i některé srnky nebo divoká prasata, totiž požadované hodnoty nedosáhne a jejich ulovení bez patřičného povolení se bude posuzovat jen jako přestupek, za který hrozí maximálně pokuta od obecního úřadu.

Doposud přitom i v těchto případech pytlákovi hrozily až dva roky vězení, pokud úlovek např. prodával do restaurací, tak až pět let. Se stejnou výší trestů se počítá i příští rok.

„Případů pytláctví, které se nyní dostanou k soudu, je už teď velmi málo a po Novém roce to bude už jen naprosté minimum,“ řekl k tomu jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka.

Vězení? Jen když vyloví celý rybník

Potvrzuje to ostatně i mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká. Podle ní je už teď jasné, že většina případů, které se ještě letos kvalifikují jako trestný čin, spadne mezi přestupky.

„Třeba u rybářů bez povolení to bude v podstatě sto procent, protože pro překročení pětitisícového limitu škody by musel pytlák vylovit takřka celý rybník,“ vysvětlila Kopecká.

„Dosud tu fungovala alespoň určitá obava z možného trestu. Nyní nebudou pytláci brát např. rybářskou stráž tak vážně, protože tato obava zmizí,“ poukázal na negativní dopad zákona právník Českého rybářského svazu David Zdvořáček.

Novou legislativu ostře kritizuje také pověřený prezident Asociace profesionálních myslivců Pavel Kříž: „Je to právní úprava, která může nastartovat zcela zásadní zhoršení bezpečnostní situace v přírodě a prostředí venkova a s tím spojené zvýšení aktivity pachatelů nebezpečné nelegální činnosti.“

Mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček v neděli uvedl, že resort změny neinicioval. „Není naše chyba, že připomínky, které jsme k návrhu dávali, nebyly akceptovány,“ konstatoval Vorlíček.

Podle Kopecké policii v této souvislosti zřejmě vzrostou náklady na znalecké posudky, které se budou muset ke všem případům zpracovávat.

Jak upozornil Kostečka, v oceňování zvěře proti sobě totiž stojí cena zvěřiny a skutečná biologická hodnota daného kusu. „Ta je samozřejmě značně vyšší. Bude záležet na znalcích, jak konkrétní zvíře ocení,“ řekl Kostečka.

Podle Kříže by mělo ministerstvo zemědělství urychleně připravit novou metodiku oceňování, která by brala v úvahu i fakt, že zákon zvěř definuje jako přírodní bohatství. V další etapě by měl resort podle něj prosadit, aby černý lov byl vždy trestným činem bez ohledu na hodnotu zvířete.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info