Konzumujeme a pijeme stále méně

Obecně by se dalo předpokládat, že krize se sebou přinese vyšší spotřebu alkoholu a nižší konzumaci jídla. Výsledky Českého statistického úřadu ale dokazují opak. V loňském roce oproti roku 2007 obecně výrazně klesla spotřeba potravin.

Na jednoho obyvatele jsme snědli o 13,9 kilogramu méně obilin na osobu. Lidé obiliny konzumovali v nejnižším počtu za posledních osm let. Poklesla rovněž spotřeba chleba, těstovin, mouky a alkoholu. Celková spotřeba alkoholu klesla v roce 2008 o 2,6 litrů na osobu. Z údajů ČSÚ vyplývá, že lidé vloni také omezili spotřebu cigaret.

Za loňský rok se v Česku vykouřilo 2107 kusů cigaret na osobu. Je to číslo o 238 kusů nižší než v roce 2007. Pivaři za loňský rok zvládli vypít 156 litrů piva. Na hlavu se tak zkonzumovalo dvě a půl litrů piva méně než v roce 2007. Podle slov psycholožky z psychologické poradny Rovena, Radany Štěpánkové by mohl stoupnout zájem o gambling. „Ozvalo se mi víc lidí s tímto problémem,“ uvádí psycholožka.

Pití se v Česku považuje za společenský akt, tvrdí odborník

Za rok 2008 v Česku se celkem vypilo 183 litrů alkoholu. Z toho na hlavu připadalo 8,1 litrů tvrdého destilátu a 18,5 litrů vína. „Konzumaci alkoholu Češi považují za běžnou součást života. Pro mladé je setkání s alkoholem povinnou branou k dospělosti. Mnozí si alkoholem pomáhají k odbourání napětí, k dodání větší spontánnosti v mezilidském kontaktu. Omámení alkoholem dělá mnohým lidem svět, život snesitelnější,“ zdůvodňuje oblibu pití v Česku Radana Štěpánková.

Lidé za letošní rok vypili míň alkoholu a uchylují se spíš k situacím, kde by mohly vydělat, nebo snadno přijít k penězům. Psychologové proto nevylučují nárůst případů gamblingu. Co se týče spotřeby masa, nejvíc nám chutnalo vepřové a drůbeží maso. Vepřového jsme za loňský rok zkonzumovali víc jak 80 kilogramu, drůbežího 25 kilogramů na osobu. Obecně pokulhávala konzumace telecího masa. Spotřeba telecího se z dlouhodobého hlediska nemění. Větší oblibě se těší koňské, skopové a kozí maso.

Vzdáme se luxusního zboží

Odborníci předpokládají, že spotřeba surovin a alkoholu bude i v roce 2009 mírně klesat. „Půjde spíš o pokles spotřeby u dražšího zboží. Odklon nastane v spotřebě luxusního zboží k zboží levnému,“ uvádí analytik společnosti Cyrrus, Karel Potměšil. Analytik se domnívá, že v roce 2009 stoupne prodej levného alkoholu. „Obchodníci se snaží zlevňovat pití. Pomalu přicházejí na to, že drahý alkohol si lidé nekoupí,“ doplňuje Potměšil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info