Souhrn událostí uplynulého dne –8. 12. 2009

Stát vyzve své občany, aby kupovali místní potraviny

Potravinářská komora spustí příští rok nový projekt na podporu českých potravin. Například v obchodních domech bude možné nakupovat v "regionálním koutku" nejrůznější krajské speciality, jež ponesou i jednotné označení "regionální potravina". Na programu, který spočívá v dotacích na propagaci vybraných produktů, budou spolupracovat i Agrární komora, kraje a ministerstvo zemědělství. Ministerstvo s kraji pro akci také uvolní peníze, půjde ročně o desítky milionů korun.

Demonstrace zemědělců před mlékárnami v Městečku Trnávka a v Olešnici

Regionální Agrární komora Pardubického kraje, Mlékařské odbytové družstvo MORAVA a Krizový štáb zemědělců Pardubického kraje připravují na 10. prosince 2009 od 9,00 do 10,00 hodin protesty před mlékárnami MILTRA B- Městečko Trnávka a Olešnice.Demonstrace se konají z důvodu stále přetrvávající nízké výkupní ceny mléka, kdy haléřové navýšení není v  základní ceně, a dále přetrvávajícím praktikám marketů, kdy se mléko, vykoupené za 6,- Kč prodává v  TESCU spotřebitelům o 1,5% tučnosti za 14, 90 Kč.

Veterináři odhalili v Lovosicích nelegální jatka

Asi tunu vepřového masa, sádla a dalších masných produktů zkonfiskovali veterináři v areálu bývalého zahradnictví v Lovosicích. Potvrdilo se totiž podezření, že tamní vietnamská jatka fungovala bez povolení. Veterinářům doprovázeným policisty se naskytl otřesný pohled. Část masa povalující se na špinavé zemi, část v dodávce, která produkty rozváží zřejmě do vietnamských prodejen. V objektu navíc byla ještě další živá zvířata určená k porážce.

Bělásci se nestihli zakuklit před mrazíky. Příští rok jich bude méně

Na jižní Moravě bude příští rok patrně méně bělásků. Je to dobrá zpráva pro pěstitele zelí, kapusty a kedluben. Kvůli teplému podzimu a mírné zimě vzešly letos na jihu Moravy ne dvě generace bělásků, jak je to obvyklé, ale generace tři. Část housenek z třetí generace však při nedávných ranních mrazících uhynula. Z třetí generace bělásků přežily pouze housenky, které se před nedávnými ranními mrazíky stačily zakuklit, řekla Hana Šefrová z brněnské Mendelovy univerzity.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info