Cukr v ČR, v Evropě a ve světě

Evropská reforma cukerného pořádku skončila 30. 9. 2009. Během 3 let řízeného poklesu došlo ke snížení výroby cukru o 40 % a produkčních kvót o 30 %. Členské státy byly na základě rozhodnutí WTO povinny ukončit export cukru (dříve činil 4 mil. t). Výroba pro domácí evropský trh se snížila o dalších 6 mil. t, provoz ukončilo 80 cukrovarů v Evropě (50 %). Evropa se stala závislá na dovozu, a to za ceny určované komoditními burzami.

Ukončením provozu Eastern Sugars v ČR přišla ČR o 100 tis. t. cukru (produkční kvóta se snížila z 470 na 370 tis. t).

Polovinu kvóty (52 %) pokryje v ČR společnost Cukrovary a lihovary TTD, tj. 210 tis. t. cukru v r. 2009/2010. Tři čtvrtiny z toho jdou na český trh, čtvrtina na export. V r. 2008/2009 byl vyrobeno 415 tis. t. na národní kvótu 370 tis. t. Pro následující hospodářský rok se předpokládá naplnění produkční kvóty 370 t.

Dovoz cukru ze třetích zemí do EU je zatížen vysokou celní ochranou (mimo preferenční dohody se aplikuje celní sazba 41,9 EUR/100 kg). Cílem je zabránění dovozu velmi levného cukru na trh EU.

Ceny cukru na světových burzách po předchozím poklesu začaly prudce šplhat vzhůru. Pokud se tento trend přenese do Evropy, může to znamenat zdražení mnoha potravin.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info