Souhrn událostí uplynulého dne –10. 12. 2009

Česko-slovenskou bitvu sýrů vyhrála česká Niva

Ve „federální" bitvě o Nivu zvítězilo Česko. Respektive jihočeská mlékárna. „Po téměř dvouletém vyjednávacím maratónu se ve středu pomyslné váhy v česko-slovenském sporu o Jihočeskou Nivu a Jihočeskou Zlatou Nivu definitivně překlopily na naši stranu,“ informoval Deník europoslanec Jan Březina. Podle něj Stálý výbor EU pro zeměpisná označení a označení původu drtivou většinou členských států schválil české žádosti. Učinil tak rozhodující krok pro to, aby se Jihočeská a Jihočeská Zlatá Niva staly dalšími chráněnými českými výrobky v EU.

Světové ceny potravin se podle FAO dostaly nejvýše za 14 měsíců

Světové ceny potravin jsou opět na vzestupu. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes podle agentury Reuters uvedla, že její index cen potravin v listopadu počtvrté za sebou vzrostl, a dostal se tak na 14měsíční maximum. Naznačila však, že v příštích měsících neočekává výraznější cenové skoky. "Dobrý stav zásob a příznivé vyhlídky pro produkci snižují riziko výrazného nárůstu cen během příštích šesti měsíců," uvedla organizace. Hodnota indexu, který sleduje cenové změny koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných produktů, masa a cukru, činila minulý měsíc v průměru 168 bodů, což je nejvíce od loňského září. Index nicméně zůstává 21 procent pod maximem z loňského června.

Evropané mohou sami rozhodnout o podobě nového loga pro biopotraviny

Biopotraviny pocházející ze zemí Evropské unie ponesou od poloviny příštího roku nové jednotné logo. Jeho podobu teď mohou určit sami spotřebitelé, a to prostřednictvím internetového hlasování, která potrvá až do 31. ledna příštího roku. Internetové hlasování o podobě jednotného loga v současné době probíhá zde. Svůj hlas můžete věnovat jednomu ze tří návrhů. Soutěž o jednotné logo pro bioprodukty ze zemí evropské sedmadvacítky vyhlásila Evropská komise a své grafické návrhy do ní mohli zasílat studenti a absolventi výtvarných škol ze všech zemí Evropské unie.

SZIF bude příští rok hospodařit s 33,7 mld. Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude příští rok hospodařit s částkou 33,7 miliardy korun, většina peněz má být použita na dotace zabezpečující Společnou zemědělskou politiku Evropské unie. Návrh rozpočtu dnes schválila sněmovna. Rozpočet počítá s tím, že z EU do fondu připlyne na dotace přes 23 miliard korun a ze státního rozpočtu více než čtyři miliardy Kč. Další příjmy ve výši 4,85 miliardy korun má SZIF získat například z tržeb za prodej surovin z intervenčních nákupů (2,1 miliardy Kč) nebo z prostředků pozemkového či garančního fondu (2,5 miliardy korun).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info