Krize řádí: Zetor je na prodej

Brněnský výrobce traktorů Zetor je na prodej. Potvrdily to dva na sobě nezávislé zdroje z finančních kruhů. Firmu, která se podle informací deníku E15 propadá do stále hlubší ztráty, chce slovenská skupina HTC Holding prodat prostřednictvím poradenské společnosti Wood & Company.

„Hlavními a téměř jedinými aktivy, která firma potenciálním kupcům nabízí, jsou značka Zetor a výrobní kapacity,“ uvedl jeden ze zdrojů.

O Zetor se podle informací deníku E15 v nedávné minulosti zajímal například Energetický a průmyslový holding PPF a J&T. Nyní však změnil své priority. „Tuto transakci, respektive obchodní případ, nechceme komentovat,“ řekl mluvčí holdingu Martin Maňák. O hledání kupce pro Zetor nechtěl mluvit ani spolumajitel Wood & Company Vladimír Jaroš, odpovídající za fúze a akvizice. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ uvedl.

„Nic o tom nevím. Neprodáváme ani celou společnost, ani případný podíl,“ prohlásil předseda představenstva společnosti HTC Holding Martin Blaškovič a o ekonomické situaci v Zetoru se nechtěl dál bavit.

V Zetoru, který v minulosti patřil mezi největší zaměstnavatele v regionu, se mezi zaměstnanci o možném prodeji podniku nebo o hledání strategického partnera mluví už delší dobu. Firma se loni propadla do ztráty přes 32 milionů korun. Letos údajně propad pokračuje. Zatímco loni podnik vyrobil 6537 traktorů, letos počítá s produkcí 3700 strojů. Většina z nich přitom končí ve skladech zahraničních poboček, protože zákazníci nemají peníze.

„Jednali jsme s majiteli o hromadném propouštění 186 zaměstnanců. Od ledna tedy bude v Zetoru pracovat 700 z původních zhruba 1200 lidí,“ uvedl předseda odborové organizace Zetoru Alois Kazelle. To je podle jeho slov nejméně pracovníků, kolik v novodobé historii podnik zaměstnával.

Ještě před půldruhým rokem chtěl Zetor rozšířit výrobní kapacity do roku 2012 z nynějších osmi téměř na 12 tisíc traktorů ročně. Tento projekt však kvůli finanční krizi pozastavil. Termín jeho obnovení firma zatím nechce zveřejnit. „Tyto informace nemám,“ uvedl mluvčí Zetoru Miroslav Toman.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info